Търсене
Close this search box.

Науката не е само знание, науката е умението да боравиш и използваш научен метод

Науката не е само знание, науката е умението да боравиш и използваш научен метод

Науката не е само знание, науката е умението да боравиш и използваш научен метод

Науката не е само знание, науката е умението да боравиш и използваш научен метод


Направи дарение на училище!***

Науката не е само знание, науката е умението да боравиш и използваш научен методнаблюдения, измервания, предположения, експерименти и верификация – в този ред.

Така вече знанията ти ще бъдат и научни и ще се отхвърлят множество непроверени и неясни източници и дори заблуди. Един от проблемите, които виждам сред обществото ни е, че много често се говорят запомнени фрази, които не са подложени на научния метод. Различни сайтове със странни имена бълват текстове, които разчитат на това никой нищо да не провери и лъжат за какво ли не обществото ни. Така се получават фалшивите новини, които у нас са много, а повтарянето им вече кара много хора да не се съмняват, че са истина. За съжаление част от тези фалшиви или лъжливи текстове се промотират и като научни или дори уж оборващи научни доказани теории и експерименти.

Друг проблем е, че не се прави разлика между знание, научна теория и експеримент с мнение на човек. Мога да имам мнение, че лекарствата не работят защото след един аспирин главата ми все още ме боли, но милиардите хора на планетата ежедневно решават здравословен проблем благодарение на съвременната медицина. Да не говорим колко сериозни проучвания и научни публикации се правят всеки ден от хора, дали живота си за развитието на науката.

Бъдете критични към информацията, която четете и проверявайте има ли източници и кои са те. 

 


Разбери повече за БГ Наука:

***

Повече може да видите тук:

Борбата срещу фалшивите новини започва в училище

Пет полезни съвета за проверка на фактите

Как да разпознаваме дезинформацията и да се борим с нея

Защо е толкова трудно да се отървем от фалшивите новини

 


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.