Търсене
Close this search box.

Защо е толкова трудно да се отървем от фалшивите новини

Защо е толкова трудно да се отървем от фалшивите новини

Защо е толкова трудно да се отървем от фалшивите новини

Защо е толкова трудно да се отървем от фалшивите новини


Направи дарение на училище!***

Достъпността на интернет създаде нов сериозен проблем пред човечеството. Днес е твърде лесно да бъдат разпространявани фалшиви новини и да се влияе над огромни маси от хора в желаната от някого посока.

Всеки път, когато човек се натъква на някоя фалшива новина отново и отново във Фейсбук, Гугъл или където и да било в интернет пространството, историята започва да изглежда все по-близка и позната на читателя и това създава у него илюзорното чувство за истина.

Различни изследвания в областта на психологията показват, че дори слабото излагане на фалшиви новини, води до тяхното разпространение. За да разберем защо това се случва и до каква степен фалшивите новини навлизат в съзнанието ни, трябва да разберем психологията, която стои зад ефекта на илюзорната истина.

Колкото по-често чуваме дадена информация да се повтаря, толкова по-склонни сме да ѝ повярваме, според поговорката „една лъжа, повторена сто пъти, става истина”. Психологът от Йейл Горд Пеникуук, казва, че „хората вярват още повече на нещата, на които нямат никаква причина да вярват”.


Разбери повече за БГ Наука:

***

А изследванията показват, че именно под действието на ефекта на илюзорната истина, ние вярваме на фалшивите новини, които чуваме или четем многократно, независмо колко безумно или нелогично звучат.

Гугъл и Фейсбук трябва да се борят с този феномен, бидейки на-мощните медийни организации в света. Миналата година от Фейсбук признаха, че разпространители на невярна информация от Русия са достигнали до 126 милиона души, използвайки тяхната платформа. Остава неясно какъв ефект е имало това върху американската политика и общественото мнение. Но едно е ясно: колкото повече лъжите се повтарят, толкова по-трудно е да бъдат неутрализирани после.

Какво представлява ефектът на илюзорната истина

Ефектът е изучаван в продължение на десетилетия. Обикновено експериментаторите в тези проучвания искали от участниците да оценят редица твърдения за истински или неверни. Часове, седмици или месеци по-късно, изследователите отново събират участниците за тест.

По време на тази втора среща, някои от твърденията са нови, а други се повтарят. Точно тук се проявява ефектът: участниците са много по-склонни да определят като истински твърденията, които преди да смятали за такива, независимо дали това е така или не.

Когато чуваме нещо за втори или трети път, мозъкът ни отговаря все по-бързо на него и възприема това като сигнал, че то е истина. Колкото по-често чуваме нещо, толкова по-силно става „вътрешното ни усещане, че то е истина”.

Обикновено това ни е от помощ – то ни помага да не изпадаме всеки път в дилема дали нещо всеизвестно е истина или не. Повечето от нещата, които чуваме да бъдат повтаряни отново и отново, в действителност са истини. Но фалшивите новини се възползват от същия механизъм.

Превод: Росица Ташкова

Източник: Vox.com


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.