Как да разпознаваме дезинформацията и да се борим с нея

 

Трудно е да се определи дали днес живеем във века на средствата за масова информация или всъщност – за масова дезинформация. Както често е трудно да се разпознае една подвеждаща информация, изглеждаща на пръв поглед като легитимна новина. Благодарение на съвременния интернет и социалните мрежи е лесно достъпна всякаква налична информация от целия свят, но също толкова лесно тя може да бъде и манипулирана.

Децата са една от основните и най-уязвими мишени на дезинформацията, а техните преподаватели в училище все още не могат да намерят най-добрия начин как да ги научат да разграничават фактите от измислиците. 

Обикновено на около 14-годишна възраст децата често започват да вярват в недоказани конспиративни идеи, според проучване на British Journal of Developmental Psychology. Много тийнейджъри също имат проблеми с оценката на достоверността на онлайн информацията и според проучването по-малко от 20% от гимназистите сериозно поставят под съмнение фалшиви твърдения в социалните медии.


РЕКЛАМА:

***

Един инструмент, който училищата могат да използват, за да се справят с този проблем, са курсове по медийна грамотност. Идеята е да научим децата как да оценяват и да мислят критично върху съобщенията, които получават и посредством това да разпознават лъжите, замаскирани като истина. За децата, чиито родители може да вярват на конспиративни фантазии или други лъжи, подхранвани от дезинформацията, училището е единственото място, където могат да бъдат научени как да правят обективна оценка на подобни твърдения.
Но разбира се далеч не само най-младите са податливи на фалшиви новини и дезинформация, а в различна степен всички възрастови и социални групи могат да бъдат такива.

 

Видове дезинформация

 

Най-често срещаната дезинформация е политическата пропаганда или твърдения, които не са валидни или истинни, обикновено под заглавия от сензационен или сатирично-пародиен характер, както и обикновени слухове, формулирани по такъв начин, че да служат за примамка за кликване. Също така широко разпространена и доста опасна може да бъде киберпрестъпността, свързана със събиране на лични данни, изнудване или по-сложни финансови измами.

 

Цялата статия, както и още много други, можете да прочетете в новия Брой 153 на списанието.

Подаряваме ти първите 53 стр. от брой 153 тук>>


Европейска нощ на учените 2022 г.: