Търсене
Close this search box.

Европейска нощ на учените 2018-2019

ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА УЧЕНИТЕ 2018-2019

REFRESH (Relate, Experience, Find Research Everywhere and SHare) е 20-месечен проект, финансиран от Европейската комисия по дейностите Мария Склодовска-Кюри на програма „Хоризонт 2020“.

REFRESH е иновативен проект за Европейска нощ на учените 2018-19 с ръководител Центъра за изследвания и анализи. В проекта участват 21 основни и 27 асоциирани партньори от цялата страна, с мащабна програма в 14 селища. Програмата обхваща вълнуващи дейности в училища, конкурси, срещи с учени в изследователски институти и университети, на влак, в планината и на кораб, и събития на публични градски локации. Към събитията в България се присъединяват и множество международни партньори, с които ще осъществяваме видео връзки и кампании за популяризиране на науката в социалните медии. Ще отбележим заедно Европейска нощ на учените на 28 септември 2018 и 27 септември 2019 г. През 2018г. централен фокус ще бъдат Европейската годината на наследството и Европейска столица на спорта, а през 2019г. ще направим връзка с Европейска столица на културата и 100-годишнината от основаването на Международния астрономически съюз.

  • REFRESH Фото и Видео – това беше едно от най-популярните състезания през предходния период на проекта. Онлайн фотоконкурс и видеоконкурс за млади хора, в който участниците ще бъдат предизвикани да намерят науката около себе си, да направят снимка или селфи с мобилните си телефони или да заснемат 3-минутно видео на научна тема и да ги споделят с нас. По време на Нощта на учените ще бъдат наградени най-добрите творби.

 

  • REFRESH Touch – наистина труден за провеждане конкурс поради факта, че целевата група не е лесно достижима. Решихме да го запазим, тъй като смятаме за важно привличането на повече млади хора към науката. Това е конкурс за рисунка, насочен към деца и младежи със слухови увреждания за начина, по който те се виждат в науката. Рисунките им ще бъдат показани по време на Нощта на учените.

 

  • REFRESH Voices – серия от аудио записи, посветени на научни теми и направени преди Нощта, които ще бъдат представени по време на събитието и ще бъде възможно изтеглянето им – специално за хора с увредено зрение. Целта, освен грижата за слабо представени групи, е постепенно да се увеличи обемът на аудио библиотеката и да се превърне в ценен ресурс за хора със зрителни увреждания и трудности при четенето.

 

  • REFRESH Момичета в науката – онлайн конкурс за есе, насочен към момичетата, обявен преди Нощта, за това как те се виждат в науката и технологиите. Победителите ще бъдат наградени по време на Нощта на учените.

 

818879 — REFRESH — H2020-MSCA-NIGHT-2018

Списък на партньорите:

Център за изследване и анализи

Форум Наука

Британски съвет

Форум Демокрит

Медицински университет Пловдив

Медицински университет София

Технически университет София

Технически университет Габрово

Университет за хранителни технологии

Химико-технологичен и металургичен университет

Минно-геоложки университет

Национална спортна академия

Институт по океанология при БАН

АгроБиоИнститут

Национален природонаучен музей при БАН

Институт по етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН

София Тех Парк

Русенска търговско-индустриална камара

Институт по зеленчукови култури ”Марица”,

Български географски портал Географ БГ

Център за забавна математика

Асоциирани партньори:

Институт по микробиология при БАН

Софийски университет

Технически университет Варна

Югозападен университет Благоевград

Софтуерен университет

Медицински университет Плевен

NM Genomix

Астрономическа обсерватория София

Асоциация на младите полярни изследователи

Международна асоциация на геоморфолозите

Читател

Общински център за извънучилищни дейности и занимания по интереси“ с. Байкал

Музейко

Национален политехнически музей

Природонаучен музей Котел

Регионален исторически музей Котел

Средновековна крепост Туида Сливен

Регионална библиотека Стара Загора

Дирекция на Природен парк „Витоша“

Столична община

Община Габрово

Общински информационен център Сливен

Фондация Пловдив 2019

Move BG

BRЕEAM BG

Работещи идеи

 

 

ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА УЧЕНИТЕ 2016-2017