6 фактора, които поддържат БГ Наука

Основната функция на БГ Наука е да популяризира знанието. Ние сме отдадени на тази мисия от самото си създаване. Много неща се промениха, но най-важното за нас винаги е било списанието да продължава своя живот.

Съвсем скоро предстои издаването на брой 100, за който ще пиша допълнително, като сме подготвили приятна изненада за редовните читатели на БГ Наука. 🙂

Така, зад гърба на Българска Наука стоят 100 БЕЗПЛАТНИ броя на списание с научна тематика, излизащо в България, чието съдържание се създава предимно от външни автори.

Колкото и трудности да срещаме по пътя, месец, след месец нашите усилия са насочени към издаването на поредния брой.


РЕКЛАМА:

***

Запознайте се с виновниците за всичко това.

  1. Хората, които посвещават всеки свой ден само на това

Тук ще сложа себе си (Петър Теодосиев) и брат ми (Росен Теодосиев) – заедно създадохме списанието и дълги години, независимо от всичко, не сме спирали да го правим.

Преди година и половина екипът на списанието малко се измени, като в началото на 2016 г. се включи Росица Ташкова, която помогна да се качи нивото и сайтът за първи път да заприлича на голяма научна медия.

В момента екипът на БГ Наука се състои от Петър Теодосиев и Росица Ташкова!

 

  1. Авторите

Едно от най-изумителните неща е, че ние получаваме различни материали на научна тематика от външни автори почти от самото си създаване.

Всеки месец различни учени, специалисти и доброволци ни изпращат статии, интервюта, новини и други материали, свързани с науката и знанието. Ние (горните двама човека) ги преглеждаме и публикуваме.

Учените имат нужда от популяризиране на своята работа, а обществото – да знае как се развива науката в България и по света. Стремим се да удовлетворим тези нужди, според силите и ентусиазма си. Може да прочетете блог поста Най-големите проблеми на науката в България не са парите

  1. Всички хора, които ни помагат през годините

Много хора оцениха каузата, за която се борим, приеха я като своя и се включиха в нея. Имаше такива, които помагаха финансово да развием различни инициативи (като документалните филми, които заснехме преди няколко години: 1912.nauka.bg), други помагаха с доброволчески труд, трети – като модератори във форума, четвърти с преводи и т.н.

Искам да благодаря на тях – те си знаят кои са. 🙂

Можете да видите имената на хората, които са ни подкрепили финансово в страницата „Дарители“.

 

  1. Европейски проекти

Тези, които са с нас от началото, знаят, че сме участвали в различни европейски проекти, както и имаме няколко спечелени такива.

Благодарение на многото пътувания (прочетете Пътувайте безплатно в Европа) ние придобихме огромен опит, който прилагахме в развитието на БГ Наука.

Не на последно място тези проекти ни помогнаха да покриваме и някои разходи на самото списание, които с годините растяха.

Вижте:

–          Прочети ми

–          Българска наука в действие

 

  1. KupiNauka.com

Това е онлайн магазинът на БГ Наука. Някои от вас със сигурност вече са си взели нещо от него – благодарим ви за подкрепата! 🙂

 

На този етап това е единственото, което ни дава някакви средства, за да поддържаме сайта, двете списания („Българска наука“ и „Българска наука и медицина“) и всички странични проекти и инициативи за популяризиране на науката.

В магазина ще намерите много голямо разнообразие от бижута и тениски, свързани с науката.

Прочетете още тук:

Защо продаваме научни колиета от медицинска стомана?

Имахме нужда от вашата подкрепа, за да вземем това решение – и я получихме!

 

  1. MoveBG

Не на последно място – прекрасните хора от MoveBG, които работят за развитието на гражданското общество, за устойчиво развитие и утвърждаваме култура на градивен диалог, активно лидерство и споделени ценности.

Те ни предоставят уютно място в центъра на София, където работим в споделено пространство с други вдъхновяващи организации с идеална цел и създаваме всичко, свързано с БГ Наука. Благодарим им за това! 🙂

Повече за MoveBG: https://move.bg/about


Европейска нощ на учените 2022 г.: