Имахме нужда от вашата подкрепа, за да вземем това решение – и я получихме!

Какво успяхме да постигнем само „на мускули”

Да бъдем онлайн списание, което разпространява науката на разбираем и достъпен език, като през годините над 100 външни автора публикуват своите научни публикации, а десетки милиони са изтеглянията за целия период на съществуване на списанието.

Да създадем няколко проекта в допълнение на образователните институции (readme.nauka.bg и medicina.nauka.bg).

Да заснемем два документални филма, свързани с едни от най-важните исторически моменти в новата история на България (1912.nauka.bg и 1913.nauka.bg).

Да издадем над 95 броя на списание Българска Наука и още много неща, които са в полза на всички вас, които се интересувате от новото в науката и живота около нас.

Прочети: 1 753 887 са тегленията на ВСИЧКИ броеве на БГ Наука за една година (2016)


РЕКЛАМА:

***

Проблемът

През годините всичко, което сме правили беше напълно безплатно, което отговаряше и на нашата цел, но това води със себе си и много негативни последствия. Средствата никога не ни достигат, за да създадем и развием нови проекти и идеи, които също да бъдат в полза на науката и обществото.

Създадохме онлайн магазина kupinauka.com, който да бъде нещото, което да финансира БГ Наука и да продължим да издаваме списанието безплатно, както и да развием всички други проекти, които популяризират науката и имат нужда от допълнително финансиране. Магазинът работи и продава, но успява да покрие предимно собствените си разходи, които са доста големи. Оказа се също така, че малко от реалните редовни читатели купуват нещо от самия магазин и ние трябва да инвестираме голяма част от малкото средства, които идват от магазина, за реклама, чрез която непрекъснато да привличаме нови клиенти.

За съжаление това доведе до две негативни за БГ Наука последствия. Първото е, че ние се превърнахме повече в онлайн магазин, отколкото в научна медия – въпреки че сме активни повече от всякога в сайта nauka.bg, Фейсбук страницата ни, както и в поддръжката на медицинското списание, което също не носи никакви приходи. Второто е, че приходите отиват отново за самия магазин и така БГ Наука пак си остава без финансиране и без възможност да се развива. Това се получава, защото след разходите по магазина, парите, които остават (когато останат) се използват за издръжка на двамата души, които се занимават с целия този труд.

Решението

Много трудно взехме решението БГ Наука да има допълнена платена версия, след като се допитахме до вас – нашите верни читатели (вижте анкетата тук) и след много разговори с хора, свързани с БГ Наука, приятели и специалисти по онлайн търговия. Въпреки че идеята я е имало от доста време и много хора ни съветваха през изминалата една година да направим тази крачка, ние отлагахме максимално много, но дойде моментът, в който се изправяме лице в лице с реалността.

Ако не постигнем 8 000 абонамента на година, с БГ Наука е свършено, без излишен драматизъм. Списанието, което се тегли над 1 700 000 пъти на година, няма пари да продължи – не и по начина, по който го правеше до момента.

За всички скептици ще кажа, че всеки брой на БГ Наука оттук нататък ще излиза както досега – БЕЗПЛАТНО. Списанието ще е в по-малко страници, но ще излиза всеки месец безплатно за всички редовни и нови читатели. Допълненото, което ще е и платено (5 броя = 5 лв.) ще представлява още по-добри, нови, актуални и интересни материали, свързани с науката по света и у нас.

Както знаете, пуснахме анкета, която да ни покаже дали мислим правилно и дали можем да разчитаме на читателите на БГ Наука (тук).

Може да се каже, че самите читатели решиха бъдещето на списанието, след като над 70% от всички – включиха се повече от 300 човека – отговориха, че биха дали 10 лв. за годишен абонамент.

Резултатите може да видите тук: http://nauka.bg/rezultati-anketa-bg-nauka-abonament/

Добре осъзнаваме, че живеем в не толкова богата държава и всички се опитваме да съкращаваме разходите си, а не да ги увеличаваме. Затова и цената на абонамента е изцяло символична. Първата цена е 5 лв., като за тези пари ще получите пет последователни броя – за ПЕТ месеца, т.е. по един лев на месец или един лев за брой.

Другата възможност е да вземете годишен абонамент, който ще ви гарантира достъпа до следващите 11 броя за ДЕСЕТ лева на ГОДИНА. Така излиза, че на месец ще давате по 83 стотинки.

Цената е толкова символична, защото това, което искаме да постигнем, е самостоятелна и независима издръжка на БГ Наука, като това включва технически разходи всеки месец и няколко заплати, които са средни за провинцията, но по никакъв начин достатъчни за живот в София, където се намираме.

Какво ще намерите в допълнените броеве? Както по-горе казах, всеки брой ще продължи да излиза по стария начин и занапред (безплатно), но с по-малко страници. Минимумът ще е около 50 страници качествена научна информация на разбираем език. В допълнения брой ще има още 100-150 страници всеки месец. Това ще са статии, новини, интервюта, анализи и т.н. С други думи, за 150 страници труд вие ще плащате по ЕДИН лев…

 

БЕЗПЛАТНО 5 БРОЯ ЗА 5 ЛВ. 11 БРОЯ НА 10 ЛВ.

 

Допълнителни предложения:

Срещу 20 лв. на година ще получите и 2 специализирани броя (Биология и Медицина);

Срещу 50 лв. – името ви ще намери място в списък с дарители и спомоществователи.


Европейска нощ на учените 2022 г.: