Блог на Петър Теодосиев 

3 начина да направете своята научна работа ПОПУЛЯРНА

В материала 5 начина науката да влезе в медиите описвам как лесно науката да влезе в медиите, като имам предвид хората, които се занимават пряко с наука. Това е много важно, защото по този начин ще се промени мнението на хората за важността от финансиране на наука в България.

 

Ако се чудите защо да се прави науката популярна ЗАДЪЛЖИТЕЛНО вижте материала Най-големите проблеми на науката в България не са парите.

//Най-големият проблем на хората, които се занимават с наука в България е, че нямат публичност и никой не се “занимава” с тях, освен ако няма скандал. И друг път съм писал за това, че медиите не ги интересува какво става в научните среди. Говоря за частта с науката като такава.

Трябва няколко неща много драстично да се променят.//

Тук ще опиша три много лесни начина как, независимо с какво се занимавате, да популяризирате научната си работа и да я направите достъпна.

 1. Вземете участие в инициативата ни 100 лица зад българската наука
 • От тук може да изтеглите въпроси, на които писмено да отговорите колкото подробно искате – Vaprosi.docx

Важно е да ги попълните възможно най-подробно и да бъдете обективни. Моята препоръка е да го направите наведнъж. Заделете необходимото време и напишете отговорите си във файла. Това не е по-малко важно от самата Ви работа. Хората не само се интересуват от наука, но и от всеки, който я практикува в България, защото това е равно на геройство.

Тук може да видите примери: 100 лица зад българската наука.

 • Направете снимки на някои от ключовите моменти от вашата работа

Може и само Ваша снимка, но е добре да има визуализация на Вас и Вашата работа. Добре е всяка снимка да има и описание.

 • Изпратете ни попълнения файл с отговорите и снимките

ИЗПРАТЕТЕ снимките, описанието им и попълнените въпроси на admin@nauka.bg.

Ние ще ги публикуваме в сайта Nauka.bg, в списание “Българска наука” и в специален Сборник: „100 лица зад българската наука”.

 

 1. Заснемете поредица от видео клипове – покажете научната си работа
 • Може да заснемете себе си като видео блог, т.е. да говорите пред камера и да разкажете за конкретен проблем, върху който работите, за научния си път, за проект, който вече сте изпълнили или за съвсем ново начинание, с което тепърва започвате да се занимавате. Вие си изберете темата, но е добре да започнете да правите подобни клипове.
 • Друга идея е просто да заснемете клипове на различни процеси във Вашата работа. Как се извършват експерименти или какъв резултат е дал определен експеримент. Може да направите видео на терен или как с Ваши колеги изпълнявате конкретна задача от проект, как решавате научен проблем и т.н. Докато ги правите може да разказвате какво точно вижда зрителят, за да му е ясно: къде се намирате, какво точно правите, какви технологии, машини, опити се ползват, какви резултати ще се получат и т.н.
 • Добре е след заснемането на тези клипове те да бъдат обработени – Windows има собствена програма (Movie Maker), с която става лесно и бързо. Ако ползвате Windows 7 или някоя по-нова версия може да го свалите от тук.
 • След това публикувайте видеото във YouTube

След регистрация в https://www.youtube.com/ ще може да качвате видеа, там също може леко да редактирате всяко видео.

 • След като е качено може да ни изпратите линк към видеото и ние ще го споделим във всичките ни канали, за да достигне до максимално много хора.

Може да ни изпратите и самите видео кадри и ние да ги обработим и качим.

 

ПИШЕТЕ НИ на admin@nauka.bg

 

 1. Направете множество снимки на своята работа
 • Може да направите снимки на това как Вие извършвате няколко различни функции в научната си работа

Помолете Ваш колега да направи тези снимки, също така може да заснемете един или няколко дни поред почти всяка стъпка от Вашата научна работа.

Друг вариант е да заснемете работата на Ваши колеги. Направете колкото можете повече снимки. Снимайте всичко и постоянно.

 • Изберете най-добрите снимки

Тези, които показват най-много неща и са с най-добро качество. Да няма размазани хора и предмети, да са с голяма резолюция. Важно е да се изберат наистина качествени снимки.

 • Напишете описание към всяка снимка

Щом вече сте избрали добри снимки трябва да напишете описание за всяка една от тях. Какво представляват, кой е на снимката (ако има хора), какво правят, какви уреди използват и т.н.

Ако се снима навън, може да се каже къде е снимано, какво точно се показва, защо е важно и кога е направена снимката.

 • Изпратете ни снимките и описанието им и ние ще ги публикуваме в сайта bg, списание Българска наука и в социалните мрежи.

 

ПИШЕТЕ НИ на admin@nauka.bg

 

Във всеки материал ще бъде посочен авторът!

avatar
  Subscribe  
Извести ме

Related posts