Затлъстяването – болестта на нашето съвремие

Затлъстяването – болестта на нашето съвремие

Затлъстяването – болестта на нашето съвремие

Затлъстяването – болестта на нашето съвремие


Направи дарение на училище!***

 

Макар затлъстяването да е един многогодишен и вековен проблем, то е признато за заболяване относително наскоро. Основният проблем при него е големият мащаб и глобалното му разпространение в днешно време.

На 4 март 2023 г., по повод на Световния ден за борба със затлъстяването, беше публикуван световният атлас по затлъстяване. Цифрите, изнесени в него, са доста обезпокояващи – 813 милиона души по света живеят със затлъстяване. Но по-лошото е, че само след 12 години, се очаква тази цифра да нарасне на 1.5 милиарда души.

Какво точно обаче означава затлъстяване?


Разбери повече за БГ Наука:

***

 

Всички хора попадат в една от трите категории: с нормално тегло, с наднормено тегло или със затлъстяване. Всеки може да изчисли за себе си в коя категория попада, като раздели теглото си върху ръста на квадрат, или теглото разделено два пъти на ръста. 

Нормалното тегло е до 25 килограма на квадратен метър, наднорменото е между 25 и 30 кг/кв.м и над 30 е затлъстяването. Ако съберем хората с наднормено тегло и затлъстяване, това са вече над 2 милиарда души по света, които се очаква само след 12 години да станат ок. 4 милиарда. За Европа се очаква те да са 59% от населението, а при децата – ок. 28%.

Това е един проблем, който засяга всички възрасти, и пред който не бива да стоим безучастни. Важно е да се има предвид, че затлъстяването е заболяване и има код в международната класификация на болестите, където се счита за хронично, прогресиращо и рецидивиращо заболяване. Като то не е просто болест, а предвестник и на много други болести. 

В момента има данни за ок. 230 заболявания, в основата на които стои затлъстяването. Това са различни сърдечно-съдови, метаболитни и злокачествени заболявания, както и много други проблеми. Практически всеки орган в човешкото тяло би могъл да бъде засегнат неблагоприятно при затлъстяване. И това води не само до риск от всякакви други заболявания и увреждания, но и до риск от смъртност.

За съжаление много от хората, страдащи от затлъстяване, дори не подозират, че имат някакъв проблем. Според проучванията 68% от тях възприемат състоянието си като болестно, докато ок. ⅓ не осъзнават, че това е проблем. При медицинските специалисти цифрата на осъзнаващите проблема е по-добра – 88%, но все пак е стряскащо, че дори сред тях има такива, които не осъзнават, че това е заболяване.
А още по-лошото е, че хората, които осъзнаят, че имат такова заболяване и че е добре да потърсят медицинска помощ, го правят средно поне 5 години по-късно. 

Проблем има и с това доколко самите ние го диагностицираме като заболяване. Би трябвало всеки да знае своя индекс на телесна маса и да се старае да не допуска превишаването му, но реално това далеч не е така.
От всички хора със затлъстяване, официално е била поставена диагноза от медиците на под 40% от тях (или близо ⅓). Тези от тях, на които е дадена някаква препоръка за терапия, вече са наистина малко – под 20%. А тези, на които е назначено медикаментозно лечение, са едва 1.3% от хората с такива проблеми.

Цялата статия, както и много други, можете да прочетете в новия Брой 169 на списанието.


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.