Направи дарение на училище!
Няколко проучвания правят връзка между измененията в чревната микрофлора и затлъстяването, инсулиновата резистентност и метаболитния синдром, но детайлите за тази връзка оставаха неясни. Сега, екип от изследователи от Йейл са разкрили път, водещ от чревните микроби до повишен прием на храна и секреция на инсулин при гризачи, сочейки потенциални мишени за борба със затлъстяването при човека. Откритията са публикувани преди седмица в Nature.
„Измененията в чревната микробиота са свързани със затлъстяването и метаболитния синдром както при човека, така и при гризачите” – казва в изявление един от авторите на проучването, Gerald Shulman от Йейл. „В това проучване ние осигуряваме нов механизъм за обяснение на този биологичен феномен при гризачите и сега изследваме дали той е валиден и за човека.”
Преди изследователите са забелязали, че богатата на мазнини диета води до повишаване на нивата на ацетат в кръвта на гризачите и че това повишение отключва секреция на инсулин – но те не знаели откъде идва този ацетат. Затова продължили с проучването на връзката в настоящото изследване.
Третираните с антибиотици и свободните от микроби мишки произвеждали относително ниски нива на ацетат, но при възстановяване на нормалната флора на животните, нивата на ацетат се повишавали; богатата на мазнини диета повишавала нивата още повече. „Взети заедно, тези експерименти демонстрират причинно-следствената връзка между изменението на чревната микрофлора в отговор към промени в диетата и повишена продукция на ацетат” – казва в изявление Shulman.
Екипът е показал и това, че вместо пряко да стимулира клетките на панкреаса да секретират инсулин, ацетатът отключва сигнал от мозъка към панкреаса, чрез блуждаещия нерв – част от парасимпатиковата нервна система – осигурявайки потенциална мишена за терапия. „Ацетатът стимулира бета-клетките да секретират повече инсулин в отговор на глюкозата, чрез централно опосредстван механизъм” – добавя Shulman. „Той стимулира и секрецията на хормоните гастрин и грелин, които водят до повишаване на приема на храна.”
Превод: Росица Ташкова
Източник: www.the-scientist.com