Пластмасовите бутилки може да стимулират затлъстяването при бебетата

pregnant-water-drinking-plastic-735-350.jpg

Превод: Невяна Рогожерова

Беше установено, че майки, които често използват пластмасови бутилки и ядат храна от консерви, предразполагат децата си към затлъстяване. Ново изследване твърди, че излагането на химическото съединение бисфенол А (BPA), което се открива в изредените продукти, би могло може да допринесе за развитието на затлъстяване.

Изследването, публикувано в научното списание „Enviromental Health Perspectives“, показва, че деца, изложени  на високи нива на бисфенол А, притежават мастна тъкан в много голямо съотношение или са направо дебели. Бисфенол A отдавна се открива в състава на пластмасовите бутилки и в металните консерви, но изследователите за пръв път отбелязаха, че този химикал има отношение към източника на напълняване.

„Това проучване представя доказателство, че излагането на бисфенол А преди раждането може да съдейства за развитието на затлъстяване, определено от нивата на телесна мазнина при децата, противоположно на традициония индикатор за индекса на  телесната мазнина, който взема предвид единствено височината и теглото“ – казва основния автор на изследването Lori Hoepner от Columbia Center for Children’s Environmental Health (CCCEH).

Изследователите също предупредиха, че бисфенол А се свързва с развитието на други състояния като астма, синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност и депресия през ранния пубертет при момичетата и диабет, напълняване и сърдечни болести при възрастните.


РЕКЛАМА:

***

Откритията в изследването се базират на анализа на проби от урина и изучаването на структурата на детското тяло, въз основа на изследванията проведени с 369 двойки майка – дете.

Изследователите са идентифицирали дали има излагане на бисфенол А, като измерили концентрацията на бисфенол А  и на неговите матаболити в пробите от урина, които са събирани през третото тримесечие от бременността на майката, както и от децата на възраст от три до пет години.

Екипът също измерил височината и теглото на пет и седем-годишните деца. Всички майки на седем-годишни деца били помолени да вземат мерките на талията и да определят количеството мазнини. Изследователите също взели предвид социо-икономическите и екологичните фактори в анализа си.

Резултатите показват, че при 94% от изследваните жени в урината се съдържа бисфенол А. Потвърдено е, че излагане преди раждането на бисфенол А е свързано с мастния индекс или с количеството мазнина в човешкото тяло, съотнесено спрямо височината, процента човешка мазнина и мерките на талията при седем-годишните деца.

„Доказателството, че излагането на бисфенол А преди раждането има връзка със затлъстяването при децата, може би наистина ще се окаже базов фактор за епидемичното затлъстяване“ – казва главният автор Andrew Rundle, доцент по епидемиология и директор на Obesity Prevention Initiative at the Mailman School.

Изследователите предполагат, че бисфенол А е химикал, който нарушава действието на ендокринната система, който би могъл да промени метаболизма на бебето и начина, по който мастните клетки се образуват в началото на живота му.

Предвид притеснителните открития на проучването, Националният институт по екологични здравни науки сега насърчава майките да избягват пластмасови съдове от вид 3 и 7, като използват стъкло, порцелан или  съдове от неръждаема стомана за топла храна и течности. Освен това, родителите се насърчават да заменят храната от консерви със свежа или замразена храна, за да се намали излагането на бисфенол А, с цел превенция на затлъстяването. 

 

Източник: HealthAim 


Европейска нощ на учените 2022 г.: