Защо “вярваме” на конспирации и не разбираме науката

 

В последно време изчетох няколко хиляди коментара, свързани с различни новини и статии на тема Covid-19. Над 90% от коментиращите бяха убедени в правотата си, че всичко е заговор и по-скоро всичко това е режисирано и цели да навреди на човечеството или направо да ни затрие. Още по-странно ми беше когато под постове в страницата на БГ Наука във Фб се включваха масово подобни хора. Дори ни обвиняваха в манипулация и лъжи. Въпреки, че винаги държим на това всеки текст да има източник и показвахме дори научните статии, които използваме, за да пишем на разбираем български какво казват последните световни научни открития.

Идеята на БГ Наука винаги е била да популяризира науката и ние правим това като винаги търсим нови хора, които да видят нещо интересно в науката и да започнат сами да се интересуват, четат, гледат и слушат. 

Ще се борим с всички фалшиви новини и конспирации чрез сериозно съдържание и научни доказателства.


РЕКЛАМА:

***

Вижте последните няколко интересни статии:

 

Ние трябва да живеем в общество, в което да сме отговорни, да искаме да постигаме дадени резултати, да намираме решения на проблеми в определени области на икономиката, на живота на хората, да правим бизнес и този бизнес да решава такива проблеми, да правим НПО-та, решаващи такива проблеми и да противостоим на хора, пропагандиращи вредна псевдонаука. Въобще трябва да се научим  как можем да сме полезни на обществото, чрез критично мислене. А то се състои в това да можем правилно да виждаме фактите и фактите да ни казват кое е правилно и кое не е. Науката е тази, която проверява, тества, излиза с резултат и продължава по този начин до безкрайност.

 

 

Вирусът SARS-CoV-2, както много вируси преди него, е лоша новина за мозъка. В проучване, публикувано в Nature Neuroscience, изследователите установяват, че протеиновият шип, често изобразяван като червените ръце на вируса, може да премине кръвно-мозъчната бариера при мишките.

Това категорично предполага, че SARS-CoV-2, причината за COVID-19, може да навлезе в мозъка.

 

 

Когато дори и учените не са съгласни помежду си за много неща, свързани с вируса, почвата е още по-благодатна за разпространение на дезинформация. Което затруднява правителствата да създадат последователни планове за обществено здраве. Нищо чудно, че конспиративните теории изобилстват и много правителства не са успели да постигнат ефективна комуникация със своите граждани. В резултат на това обществеността трябва да разпознава адекватната информация и да се пази от политически мотиви зад научните прокламации. Дори когато ваксините вече навлизат в интензивна циркулация, ние трябва да се научим да се справяме с риска и несигурността, за да преодолеем тази твърде особена пандемия.

 

 


Европейска нощ на учените 2022 г.: