Колко важна е науката и как тя ни влияе? (от видео в текст)

Този текст е част от Най-добрите видеа в текст (Специализиран брой на БГ Наука)

 

Петър Теодосиев – Българска наука

Това, което направихме през последните 15 години е да популяризираме всякакъв вид наука, най-вече тази в България, на разбираем език за вас, за всички хора, които са любопитни и им е интересно. Аз съм един от създателите на БгНаука, сайта nauka.bg, онлайн списанието “Българска наука”. В момента ние имаме много различни канали и начини на разпространение на информацията, но за това по-нататък. Основното, с което се занимавам в момента, е администрирането на БгНаука, като фокусът е списанието и комуникацията между учените в България и тяхното взаимодействие с обществото.


РЕКЛАМА:

***

Темата днес е – Колко важна е науката и как тя ни влияе? Защото е важно да се интересуваме от науката и доколко тя ни засяга лично нас.
БгНаука има списание, сайт, влог, подкаст и най-важното, но най-важното е – нейната кауза. Това, което ние правим толкова години, го правим за единствената идея, колкото се може повече информация за науката в България и света да достигне до обикновения човек. Да покажем, че науката е интересна, но тя е и важна за ежедневието ни.

В последният брой на списанието, който излезе (бр. 135), фокусът беше върху ледниците в Пирин и точно това искаме да покажем е, че в България постоянно има нови открития. Те са интересни не само за науката, но са интересни и за самите нас. Интервюираме учени не само от България, изследователи на много високо ниво, но и чужди учени, които идват тук да изследват тези феномени в природата, както е в конкретния случай от този брой. Тези факти, тази информация засяга всички нас и винаги подобни неща могат да бъдат намерени на страниците на списанието.

Сайтът е мястото, където всеки може да разбере най-новото – с новини, интервюта, статии, свързани с науката в България и света.

Влог и подкаст са тип канали, каквито предполагам всички вие често следите. Стремежът ни е чрез подобни видеа, чрез интервюта на учени във видео и аудио формат, да покажем кой и защо прави наука в България и защо това е важно. 

 

Какво научих аз през последните 15 години? 

Най-важният елемент в научната комуникация е, че се срещаш с различни учени, които много често имат огромна критика към обществото, защото то не се интересува от тях. Докато маята критика към тях пък винаги е била към това защо те не се интересуват от обществото и да се стремят това, което правят да бъде много по-видимо за хората и те да разберат, че тяхното ежедневие зависи до голяма степен от постоянно генериращото се научно знание. 

Сега през изминалата година ние разбрахме колко важна е науката и ние да помагаме на учените бързо да решат дадени проблеми. Защото всички проблеми, които науката решава един ден, рано или късно стигат до нас и по този начин разрешава проблем, който ние лично имаме. В този случай с коронавируса целият свят разбра, колко е важно научното знание и колко много имаме още да научим в тази сфера.
Това, върху което искам да акцентирам е, че винаги трябва да гледате критично и винаги трябва да се интересувате какво се случва във вашата сфера. В много сфери, където нямате директен достъп, защото не влизат във вашата работа и не учите точно това, е важно да има как да придобивате представа какво се случва. Защото точно сега има много псевдонаучни течения, като антиваксъри, доста популярни личности излизат в медийните пространства да ги разпространяват. Много хора вярват, че искат да ги чипират, че Бил Гейтс иска да причини някакви големи злини на света, много хора не вярват, че има коронавирус и това също е една огромна конспирация срещу самите тях и човечеството. Колкото и да е фрапантно, много хора около нас действат против нормалните научни принципи и знания. Нещо повече – техният процент постоянно расте и те сериозно влияят на здравето и развитието на останалата част от населението.
Така че е важно да се гледа критично към експертите и медиите и винаги да се проверява всяка една информация.

 

Науката е знание, а знанието създава критично мислене, без което нито едно общество не може

Ние трябва да живеем в общество, в което да сме отговорни, да искаме да постигаме дадени резултати, да намираме решения на проблеми в определени области на икономиката, на живота на хората, да правим бизнес и този бизнес да решава такива проблеми, да правим НПО-та, решаващи такива проблеми и да противостоим на хора, пропагандиращи вредна псевдонаука. Въобще трябва да се научим  как можем да сме полезни на обществото, чрез критично мислене. А то се състои в това да можем правилно да виждаме фактите и фактите да ни казват кое е правилно и кое не е. Науката е тази, която проверява, тества, излиза с резултат и продължава по този начин до безкрайност.

Цялата статия, както и много други, можете да прочетете в специализирания безплатен брой – Най-добрите видеа в текст>>


Европейска нощ на учените 2022 г.: