Защо всеки учен трябва да бъде инфлуенсър

Автор: Петър Теодосиев

Вече в няколко материала говоря за това колко е важно да се популяризира науката по всякакъв възможен начин. Най-добре това популяризиране да идва от самите учени. Те са тези, които създават науката и е най-правилно именно от тях да идва информацията за резултатите от научната им работа.

Всеки един пост свързан с науката, която правите, може да предизвика интереса на някой ученик, който да реши да последва същия път или просто да прочете повече по темата и да се обогати. Трябва да има повече хора, които да говорят за своята интелектуална работа.

Какво значи инфлуенсър и защо учените да бъдат такива?

Инфлуенсър е човек, който успява да задържи вниманието на голям кръг от хора и да им влияе с постовете, снимките и видеата, които пуска. Те са забавни, информативни и решават различни проблеми. Един от най-известните инфлуенсъри в България е Емил Конрад.


РЕКЛАМА:

***

Той има над 300 000 последователи в YouTube и Instagram.

Когато започвате от нищото, е нормално да си мислите, че не разбирате как работят тези сайтове или че не знаете как може да направите “професионални” видеа или снимки, които да бъдат гледани толкова много.

 

[СТЪПКА 1] Започни да документираш!

Аз съм голям фен на Gary Vaynerchuk, той говори много точно за това – ДОКУМЕНТИРАЙ, НЕ СЪЗДАВАЙ!

Хората, които се занимават с наука, СЪЗДАВАТ и единственото, което трябва да направят е да документират своята работа.

Може да видите това видео:

Идеята е да покажете чрез снимки, видео клипове и блог или Фейсбук постове какво се случва в работата ви.

Може да покажете как правите експерименти (и да опишете разбираемо какво точно се случва и защо е важно) или да направите кратък репортаж от някоя конференция, на която сте присъствали, като качите снимки и текст, чрез които да разкажете за нея.

Важното е да помислите как точно можете да представите своята работа и колко често можете да пускате материали.

Ако се занимавате с история или филосифия, може лесно да направите снимки с цитати от филосифи или исторически личности. Също така може и в едно изречение да покажете интересен факт.

 

Източник: https://www.facebook.com/pg/bulgarian.history1

На практика възможностите са неограничени. Важното е да използвате познанията си в областта, в която сте експерт и страстта към работата си, за да покажете, че е важно в България да има наука. 🙂

 

[СТЪПКА 2] Коя платформа да използвате?

Една от причините повечето хора да се откажат е от недоброто познаване на функционалностите на социалните медии.

Нека ви дам малко полезна информация за всяка една от платформите.

 

FACEBOOK

Прочетете статията: Как да ползвате Фейсбук в училище [за учители]

Излишно е да казвам, че ако искате да стигнете до хората в България, трябва да ползвате Facebook – над 3 000 000 българи използват активно социалната мрежа.

Направете си Фейсбук страница:

Сега поканете всичките си приятели да я харесат и да започнат да я следят.

Започнете да пускате постове

Най-добре е да пускате полезно и интересно съдържание, свързано с вашата работа – показвайте какво работите и защо това е важно за науката и обществото. Целта е да се покаже ЗАЩО трябва да има наука в България.

Опитайте се да създавате по 1 или 2 пост на ден.

Видео във Facebook

Може да правите видеа и да ги пускате като постове. Фейсбук много харесва видеа и ги показва на много повече хора, отколкото постовете и снимките. Още повече набляга на видеата “На живо” (Live video). Моят съвет е да правите Live видеа и да разказвате за нещо, свързано с научната ви работа на разбираем език. Това много по-бързо ще ви направи популярни, а когато сте интересни и полезни, то хората, които ви гледат, ще споделят видеата и може за много кратко време да достигнете до огромна аудитория.

Не ви трябва никаква допълнителна техника. Дори да нямате уеб камера към компютъра или фотоапарат (за видео), то вероятно имате смартфон с камера. С него може да правите видеата. Не се притеснявайте за качеството, по-важно е да предоставите на хората информацията, която имате, отколкото да не го направите, заради лошото качество на видеото или звука.

 

INSTAGRAM

Прочетете статията: Инстаграм в училище

Препоръчвам да използвате Instagram като допълнение към Facebook и да пускате 4-5 снимки на седмица. Снимките да са с интересно и полезно съдържание. Може да са цитати, може да са свързани с работата ви и да използвате повече #хаштагове, свързани с дейността ви.

Вижте профила на БГ Наука: https://www.instagram.com/bgnauka/

Вижте моя личен профил: https://www.instagram.com/petar_teodosiev/

 

YOUTUBE

Вероятно няма човек, който да използва интернет и да не е гледал видеа в YouTube. Не ви трябват нито специални умения за снимане, нито професионална техника.

Самият YouTube има вграден едитор за видеата, а както и във Фейсбук може да се заснеме видео НА ЖИВО, което после остава в профила ви. Сложете добро заглавие и описание и съдържание на видеото, което да е полезно и интересно за хората, които се интересуват от вашата наука.

Каналът на БГ Наука в YouTube: https://www.youtube.com/bgnauka

 

[СТЪПКА 3] Създаване на съдържание!

Няма значение с каква наука се занимавате, винаги има какво да покажете. Щом се занимавате с наука, значи правите нещо интересно, т.е. може и да го покажете.

Пример 1. Пускате всеки ден снимка във Фейсбук на текущата ви работа, бюро с документи, на терен, от лабораторията, от музея, на компютъра (как обработвате данни) и т.н. Заедно със снимката пишете и текст с няколко изречения, с които да описвате какво точно е заснето.

Пример 2. Правите видео На живо, като разкажете за нещо интересно, свързано с научната ви работа. Каква статия сте прочели, каква статия сте написали, за разговор с колеги, за експеримента, който правите, за проекта, в който участвате и т.н.

Пример 3. Може да разказвате за учени във вашата сфера, които не са познати на широката общественост, но според вас е полезно да бъдат показани и да се разкаже какво са постигнали в науката и живота. Учени, които са променили света.

Темите са безкрайни, стига да имате желание може да го направите като ще ви отнеме не повече от 15-30 мин. на ден, а това може да промени изцяло представата за наука на голям кръг от хора.

 

[СТЪПКА 4] Имайте търпение и не се отказвайте

В началото може да изглежда, че все едно го правите само за себе си и 5 ваши приятели, но колкото повече съдържание създавате, толкова повече хора ще започнат да ви следят. Практиката е такава, че когато имате 1-2-3 или 10 поста и някой попадне на тях и иска да разгледа какво друго има, може да остане разочарован, че са много малко и да си тръгне. Но това е хубаво поради 2 причини. 1) Той е видял това, което правите и има интерес към него, 2) ще се върне, когато види, че сте постоянен и ще ви препоръчва, споделя и т.н.

Ако имате въпроси, не се колебайте да се свържете с мен на petar@nauka.bg

 


Европейска нощ на учените 2022 г.: