Как да ползвате Фейсбук в училище [за учители]

Това е част от курса ни за учители, който е автоматичен безплатен курс предназначен да бъде полезен на всички в образователната система. Ние винаги сме се стремили да бъдем полезни на образованието в България.

КУРС НА БГ НАУКА ЗА УЧИТЕЛИ

Интернет присъства в учебния процес може би от самото си създаване. Ето едно видео, което показва настроенията на студенти в съвременното общество: https://www.youtube.com/watch?v=dGCJ46vyR9o
Хубаво е да се използват социалните мрежи, защото така ангажираността на учениците ще е най-голяма. Според Фейсбук, около 3 милиона профила са създадени от българи. Това означава, че почти всеки, който има някакъв достъп до интернет в България има и профил във Фейсбук.
Самият Фейсбук цели да бъде достатъчно забавен и ангажиращ, за да накара потребителите да се връщат ежедневно или изобщо да не излизат от социалната мрежа.
Как можете вие да ги ангажирате докато са във Фейсбук да вършат и полезна работа, свързана с образователния процес?
Най-лесно е да създадете свое учебно пространство във Фейсбук. Това може да стане чрез група във Фейсбук. Вижте как да я създадете на снимката:

След създаване на групата можете да започнете да каните учениците в нея. Това може да стане по няколко начина. Ако сте приятел с всички тях, можете да ги каните чрез самата група или да им изпратите линк към групата, като те сами се включат.

Например, ние имаме група на БГ Наука за автори и доброволци: https://www.facebook.com/groups/818777084917904/, в която можете да се включите.
След създаване на вашата група може да започнете да пускате различни ресурси, да задавате въпроси на учениците и въобще да създадете ангажираност, която да накара всички в групата да се чувстват като общност. Важно е да им е приятно, забавно и интересно и да очакват с нетърпение какво ново ще се пусне. Ако създадете напрежение или негативна и стресова среда в групата (или друг я създаде), то никой няма да иска да влиза и участва в инициативите, които организирате. Всички ние търсим приятелство и подкрепа в социалните мрежи и затова тонът там трябва да бъде съответен на тази потребност. 🙂

 


РЕКЛАМА:

***

Откъде да взимате ресурси:
Най-лесно е да следите ежедневно Фейсбук страницата на БГ Наука: https://www.facebook.com/bgnauka/
Там всеки ден ще откривате нови, актуални и интересни материали, които биха били подходящи за подобна група. Можете да ангажирате учениците по няколко начина.

 

Да сложите линк към конкретна статия и да зададете интригуващ въпрос, на който те да отговорят в коментарите. Може да поставите линк към галерия, видео или направо да качите снимка, които да бъдат свързани с предмета на групата и да искате от участниците някакъв вид ангажираност: реакция, коментар или споделяне.

 

Също така, може да дадете линк към някоя публикация, снимка, видео и др. и да им дадете за домашно да се запознаят със съдържанието на материала, като в час информацията, която са получили от ресурса, ще се коментира.
По този начин им давате нещо, с което да се занимават докато са на компютър, телефон или таблет. Вместо да играят игри или да си губят времето с неща, които не са полезни, вие може да ги стимулирате да четат и да се интересуват от неща, свързани с техните смислени интереси и учебния материал.
Друг ресурс е YouTube каналът на БГ Наука: https://www.youtube.com/user/bgnauka/videos
Във Facebook може да се намерят много страници и групи, които генерират полезно съдържание и може да го използвате за вашите преподавателски цели. Голяма част от съдържанието, свързано с наука във Фейсбук е на английски език, но днес повечето деца доста свободно го използват и такъв тип непреведени видео клипове или картинки също биха могли да бъдат полезни.
За целта използвайте търсачката на Facebook (най-горе в средата).
Включете се в групата на БГ Наука: https://www.facebook.com/groups/818777084917904/
Направете вие група и ангажирайте учениците си.

(Курсът е автоматичен и независимо кога се запишете, ще преминете през всяка една част от него. Ще получавате на всеки три дни нова информация по имейла и задачи, които да изпълните.)

ВАЖНО: След попълване на полетата трябва да получите имейл с първи модул. Ако обаче не сте го получили, проверете в папка СПАМ или сред рекламните съобщения, ако използвате GMAIL.

Ще получите общо 11 имейла с полезна информация!

Курсът е изготвен от екипа на Българска Наука:

Петър Теодосиев (главен редактор на списание Българска Наука) и Росица Ташкова (редактор на nauka.bg и medicina.nauka.bg).

Какво представлява курса:

 • Използвайте платформата на БГ Наука за учени: nauka.nauka.bg
 • GOOGLE (Gmail, Drive, Docs и др.).

 

 • Четене на статии и новини от БГ Наука (примери и задачи)
 • Инстаграм за училище
 • Фейсбук групи и страници
 • Как да използвате Гугъл за успешни ученически задания (Forms, Docs, Drive…)
 • YouTube

 

 • Идея: учениците да изпратят превод или авторски материали (текст, видео, снимки) на БГ Наука
 • Оценка от читателската аудитория: след публикуване на връзка към материала, той да бъде оценен от нашите читатели
 • Текстове в Google Docs
 • Презентация в Google Slides и други инструменти на Google
 • YouTube

 

 • Голям списък с видео сайтове и канали с образователно съдържание

Европейска нощ на учените 2022 г.: