Блог на Петър Теодосиев 

Инстаграм в училище

Това е част от курса ни за учители, който е автоматичен безплатен курс предназначен да бъде полезен на всички в образователната система. Ние винаги сме се стремили да бъдем полезни на образованието в България.

КУРС НА БГ НАУКА ЗА УЧИТЕЛИ

Инстаграм е приложение за телефона, като всеки регистриран потребител във Фейсбук лесно може да започне да го използва, тъй като двете са свързани помежду си. Идеята на Инстаграм е комуникация чрез снимки: всичко, което се публикува там са само снимки (отскоро и видео), като на всяка снимка може да се слага пояснение, но фокусът е върху изображенията, които се споделят между потребителите. Това е най-популярното подобно приложение в света като до момента има над 700 милиона активни потребителя. В България също придобива огромна популярност и много от младите хора го използват ежедневно. Чрез него показват къде са, какво правят или какво имат – само чрез снимки.
Това е много удобен инструмент, който може да се използва за различни задачи, свързани с учебния процес и да се стимулира от учителите. Така или иначе учениците са вътре и разглеждат снимки, те спокойно може да пускат, харесват и коментират снимки, свързани с учебния предмет.

Примери
История:
Снимка/снимки на исторически обект в близост до местоживеенето или пък заснети при пътуване в страната. Броят на заснетите обекти и харесванията може да носи точки към оценка, но трябва да се съобрази и това, че някои ученици нямат техническа или финансова възможност да пътуват или да правят атрактивни снимки, както и не са толкова „популярни” в социалните мрежи, което може незаслужено да ги ощети. Задачата трябва да се адаптира в зависимост от конкретната ситуация.

Примерна задача: Да заснемат историческа забележителност в местния град и да пуснат снимката в своя си профил (в instagram.com) като поставят най-подходящите # и кратко описание

Ползите: Ще научат за обекта, ще искат да бъде харесвана снимката им, т.е. ще накарат други свои връстници да видят снимката и прочетат текста.

Стимул: Който достигне до 10, 20, 50, 100 харесвания ще има определена оценка или ще му повлияе положително към оценката.

Биология:
Снимки на растения, животни, процес, които са свързани с учебния материал.

Физика:
Физични явления или домашни опити, които са свързани с учебния процес.

Защо това е важно?
Както вече казахме, нищо не е каквото беше преди и интернет промени света. Децата израстват не с ожулени колене, ритайки топка, а с IPad и смарт телефон. Това ги учи да бъдат активни онлайн, а не офлайн (в реалния живот), затова и родителите имат вина, но вече е свършен факт. Трябва ние да сме там където са те – в интернет.
Затова, вместо да се опитваме да ги махнем оттам, можем да направим времето, което прекарват в сърфиране из сайтове и приложения, полезно за тях.

Вижте моя инстаграм – може да бъде смесено полезно с приятно – https://www.instagram.com/petar_teodosiev/

 

(Курсът е автоматичен и независимо кога се запишете, ще преминете през всяка една част от него. Ще получавате на всеки три дни нова информация по имейла и задачи, които да изпълните.)

ВАЖНО: След попълване на полетата трябва да получите имейл с първи модул. Ако обаче не сте го получили, проверете в папка СПАМ или сред рекламните съобщения, ако използвате GMAIL.

Ще получите общо 11 имейла с полезна информация!

Курсът е изготвен от екипа на Българска Наука:

Петър Теодосиев (главен редактор на списание Българска Наука) и Росица Ташкова (редактор на nauka.bg и medicina.nauka.bg).

Какво представлява курса:

 • Използвайте платформата на БГ Наука за учени: nauka.nauka.bg
 • GOOGLE (Gmail, Drive, Docs и др.).

 

 • Четене на статии и новини от БГ Наука (примери и задачи)
 • Инстаграм за училище
 • Фейсбук групи и страници
 • Как да използвате Гугъл за успешни ученически задания (Forms, Docs, Drive…)
 • YouTube

 

 • Идея: учениците да изпратят превод или авторски материали (текст, видео, снимки) на БГ Наука
 • Оценка от читателската аудитория: след публикуване на връзка към материала, той да бъде оценен от нашите читатели
 • Текстове в Google Docs
 • Презентация в Google Slides и други инструменти на Google
 • YouTube

 

 • Голям списък с видео сайтове и канали с образователно съдържание

avatar
  Subscribe  
Извести ме

Related posts