Търсене
Close this search box.

Средновековен медальон, намерен в яма за боклук, може да съдържа костите на светец

 

В продължение на 900 години корозирал средновековен медальон, открит в купчина боклук в Германия, крие религиозно съкровище: малки фрагменти от кост, вероятно от тялото на светец, установи ново проучване. Допълнителните изследвания могат да разкрият на кой светец са мощите.

Такива средновековни „реликварии“ – кутия или ковчеже за мощи или други реликви на светци – често съдържат част от пергамент или хартия с името на светеца – известна като „автентична“ или „цедула“.
Изследователите все още не са намерили такъв пергамент, отбелязва в имейл към Live Science един от участниците в изследването Матиас Хейнзел, реставратор в Центъра за археология Лайбниц (LEIZA) в немския град Майнц.

Това обаче не означава, че го няма. За да види вътрешното съдържание на медальона, екипът използва неутронна томография, която създава триизмерни изображения, когато субатомните неутрони се абсорбират от материала – в този случай кутията на медальона и всичко, което е вътре. И въпреки че техниката не може да помогне за разкриването на автентичността на артефакта, направените изображения биха могли да покажат наличието на пергамент и може би изписаните върху него букви. „Може би ще го открием през следващите години с други инструменти и по-висока резолюция“, надява се Хейнзел и допълва: „Кой знае? Ще опитаме.“

Проучването, описващо изследването на медальона, е представено на конференцията Metal 2022 на Комитета по консервация към Международния съвет на музеите, която се проведе в Хелзинки през септември. Резултатите все още не са публикувани в рецензирано списание.

 

Средновековен медальон 

Археолозите откриха медальон с размер на една човешка длан през 2008 г., по време на разкопките на средновековна яма за отпадъци в Майнц.
Ямата се е намирала в двора на благороднически дворец, датиращ от високия бароков период в началото на XVII век. Въпреки че ямата съдържа предимно керамика, в слой от XIV в. е открит и медальонът – преди тук да бъде построен двореца, заявява Хейнзел.

Отличителният художествен стил на медальона предполага, че той датира от XII век и че е изхвърлен, защото вече е бил остарял, отбелязват учените. Стилът му също така показва, че вероятно е изработен в работилницата близо до град Хановер, на около 285 километра северно от Майнц, за където е известно, че е имало ателиета, произвеждащи подобни предмети.

Около 500 часа отнема на Хейнзел и на колегите му от LEIZA да отстранят дебел слой корозия с шлифовъчни инструменти с диамантен връх и други фини механични устройства, за да може по този начин разкрият медальона от мед с форма на четирилистник, покрит със златни листа и емайлирани изображения на Иисус Христос, Богородица и други средновековни светци.

Пред екипа се появява първия проблем: медальонът изглежда кух, но отварянето му крие риск да навреди целостта му. Изниква въпросът как ще разберат какво има вътре? Решават да направят рентгенова снимка, която разкрива кухина в медальона.
Металът и емайлът на медальона поглъщаха повечето рентгенови лъчи и нищо друго не се виждаше, разказва Хейнзел.

„При рентгеновите изображения органичните и неорганичните материали, като текстил и кости, са оптически засенчени от околния метал и емайли“, отбелязва той. „Но неутроните показват почти противоположно поведение на абсорбция на рентгеновите лъчи.“

 

Неутронна томография

За разлика от енергизираните електрони, използвани в рентгеновите техники, неутроните нямат електрически заряд и могат да проникнат дълбоко в различни материали като метали.
Неутроните също са силно разпръснати от водородни атоми, така че неутронната томография прави изображения с висок контраст на материали, получени от живи организми, които съдържат водород, разкрива друг участник в изследването Буркхард Шилингер, учен по инструменти в Центъра Хайнц Майер-Лайбниц при Техническия университет в Мюнхен (MLZ).

Когато изследователите изследват кухината на медальона с неутронно изображение, те могат ясно да видят, че съдържа пет малки торбички – вероятно от лен или коприна – които съдържат фрагменти от кост, казва Хейнзел.
Откритието показва, че медальонът е „филактерия“ (реликварий) – вид амулет – който е съхранява мощи на светци и по този начин осигурява защита на тези, които го носят. Това е изненадващо откритие за Хейнзел, който не очаква да намери човешка кост, въпреки че вече е прекарал стотици часове в опит да го възстанови. „За мен от самото начало това беше наистина страхотен средновековен предмет“, казва той.

Следващият етап ще бъде използването на неутронно изображение за търсене на пергамент или хартия вътре в медальона, която може да разкрие името на светеца, чиито мощи съдържа.
Досега висулката е била изложена на образни неутрони за общо малко над седем часа.

Шилингер се надява, че по-нататъшни наблюдения с неутрони биха могли да разкрият пергамента и всички букви върху него, които вероятно са били написани с мастило от желязна жлъчка – смес от железни соли и киселини от растителни източници. Може би удвояване или даже утрояване на времето на изследването ще разкрие името на светеца, се надява ученият.

 

Превод Кристиян Ковачев

Източник: https://www.livescience.com/medieval-pendant-relics-neutron-imaging

Моля, не пропускайте това (1 минута четене)

БГ Наука моли за вашата подкрепа. Ние сме организация с нестопанска цел и се борим за каузата да направим науката по-близка до хората, като създаваме статии, видеа, аудио материали и други видове полезно и лесно разбираемо съдържание, безплатно в интернет.

Нямаме реклами в сайта и може да се чете приятно и лесно. Това пространство е ваше. 

Не бъдете от тези 99%, които подминават това съобщение. Бъдете от хората, които искат промяна.

Направете услуга на себе си и подкрепете БГ Наука, като се абонирате за 9 лв. на месец за сп. „Българска наука“

Ако можете да си позволите по-голяма сума може да направите Еднократен/Вечен абонамент за БГ Наука или да направите дарение към “Сдружение Форум наука” за повече безплатно полезно научно съдържание на български език. Повече тук >>

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.