Смисълът да споделяме научно съдържание

Смисълът да споделяме научно съдържание

Смисълът да споделяме научно съдържание

Смисълът да споделяме научно съдържание


Направи дарение на училище!***

Поради разделението на обществото ни по всевъзможни теми, често под постовете на БГ Наука във Фейсбук, биваме обвинявани, че обслужваме държави, бизнеси, че дори и конспирации, а ние чисто и просто се опитваме да комуникираме науката на разбираем език. 

Наука в най-широкия класически смисъл е систематизирано достоверно знание, което може да бъде убедително обяснено чрез логиката. (Използвайки научния метод)

Нищо не е по-важно за нас от това информацията, която публикуваме да е научно издържана. 

Има открития, направени в научни организации, бизнеси и университети, които се намират в различни държави, дори държави, които в момента не съществуват. Това не ни спира да ги споменаваме и да говорим за тях. 

Публикуваме всеки ден, или почти всеки ден, снимка с кратък текст, която е интересна и е свързана с наука или история (да и историята е наука). Колкото по-абстрактна и често несвързана директно с наука или експеримент, тази снимка бива споделяна и коментирана защото показва исторически факти или демонстрира прогрес, ново знание и наука. За съжаление повечето хора се “връзват” на подобни снимки и едва ли не ни обвиняват, че само това публикуваме или пък, че те нямат нищо общо с науката. Когато публикуваме видеа с български учени или статии, обясняващи научен феномен, тези постове имат много по-малка активност в социалните мрежи. Това има елементарно обяснение – снимката се разбира лесно и често провокира емоция. Докато видео с български учен изисква внимание и разбиране и трудно предизвиква такава емоция. 


Разбери повече за БГ Наука:

***

Страницата ни във Фейсбук не цели да бъде портал на науката в чистия ѝ вид, а да запознава българското общество с интересни факти и да им покаже къде може да прочетат и гледат по-подробни текстове и видеа. 

Имаме над 200 броя в PDF и над 1000 видеа, а статиите в сайта ни nauka.bg са близо 10 000. Ако искате повече – просто се разровете в сайта и списанието.

Ако обичате да слушате, вижте подкаста ни, имаме над 1000 епизода в аудио.

Една снимка в социалните мрежи не е науката, но може да е първи достъп до наука от ваша страна. Ние сме тук да променим това. 

Абонирайте се за бюлетина ни по имейл и ще получавате само най-новото в науката от България и света.

Също така вижте и Европейската нощ на учените 2023 – събитие, което показва учените и тяхната работа. Подготвяме различни видове съдържание през годината, а на 29 и 30 септември ще се проведат множество събития в България.

 


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.