Шоколадът

Шоколадът е сладкарско изделие, което се прави от ферментиралите, изпечени и смлени семена на какаовото дърво. Основните съставки на шоколада са какаовата маса, представляваща сухата част на какаовите семена и какаовото масло или мазнините в семената. След това се добавя захар и по избор – мляко, ядки, стафиди или други плодови пълнежи. Ако се използва само какаовото масло, без да се добавят какаовите семена, се получава бял шоколад, а ако се използват и двете основни съставки, но без да се добавя мляко се получава черен шоколад. Може да се произведе и така нареченият аериран шоколад, като в него се вкара въздух под формата на множество мехурчета.

Въпреки че в днешно време към 75% от световния добив на какао е от Западна Африка, родината на тази култура са Централна и Южна Америка, където шоколад се произвежда от поне 3000 години. Наименованието му най-вероятно произлиза от думата „chocolatl“ на езика на ацтеките наватъл („xococ“ – горчив и „atl“ – вода или напитка).
Консумацията на шоколад може да бъде полезна, ако е в умерени количества, тъй като намалява кръвното налягане.

В 100 грама млечен шоколад се съдържат 540 калории. Съставът му е: 59% въглехидрати (от които 52% захар и 3% диетични фибри), 30% мазнини и 8% протеини. Приблизително 65% от мазнините в млечния шоколад са наситени главно с палмитинова и стеаринова киселина, докато преобладаващата ненаситена мазнина е олеиновата киселина. Освен това той е отличен източник на рибофлавин, витамин В12 и диетични минерали, манган, фосфор и цинк, както и на калций, магнезий и желязо.

Шоколадът е силно чувствителен на температура и влажност. Най-подходящата температура за съхранението му е между 15 и 17 °C, с влажност до 50%. Трябва да се държи далеч от други храни, тъй като лесно поема други миризми. Препоръчва се шоколадът да се държи на тъмно, посредством завиването му с хартия или станиол отколкото да се слага в хладилник, защото това води до обезцветяването му вследствие на влажността, която е резултат от излизането на повърхността под формата на кристали на мазнините и захарта.

Колие „Молекула на шоколада“

Ние обичаме шоколад и ако сте пристрастени като нас, можете да си поръчате някой от продуктите ни с „любимото изкушение“ или пък да си изберете друг продукт от онлайн
магазина ни с разнообразна научна тематика тук.

 

Моля, не пропускайте това (1 минута четене)

БГ Наука моли за вашата подкрепа. Ние сме организация с нестопанска цел и се борим за каузата да направим науката по-близка до хората, като създаваме статии, видеа, аудио материали и други видове полезно и лесно разбираемо съдържание, безплатно в интернет.

Нямаме реклами в сайта и може да се чете приятно и лесно. Това пространство е ваше. 

Не бъдете от тези 99%, които подминават това съобщение. Бъдете от хората, които искат промяна.

Направете услуга на себе си и подкрепете БГ Наука, като се абонирате за 9 лв. на месец за сп. „Българска наука“

Ако можете да си позволите по-голяма сума може да направите Еднократен/Вечен абонамент за БГ Наука или да направите дарение към “Сдружение Форум наука” за повече безплатно полезно научно съдържание на български език. Повече тук >>

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.

290.00 лв. 191 лв. най-голямото намаление за сп. "Българска наука"

– Развиваш желязно критично мислене и защита от дезинформация

– Умения за по-добър живот с нашите курсове (текст, видео и аудио)

– Научаваш за новости и иновации в медицината

– Само 3 минути дневно са достатъчни да промениш живота си!

– Всеки месец нов брой с увлекателни статии за биология, космос, технологии, история, медицина и още.

 Изживейте науката навсякъде и по всяко време като четете на най-удобното за вас устройство.

Само сега -33% Отстъпка
 https://my.nauka.bg/invitation?code=BD735E

След тази промоция план „Вечен абонамент“ няма да се предлага!