Търсене
Close this search box.

Шоколадът

Шоколадът

Шоколадът

Шоколадът

Шоколадът е сладкарско изделие, което се прави от ферментиралите, изпечени и смлени семена на какаовото дърво. Основните съставки на шоколада са какаовата маса, представляваща сухата част на какаовите семена и какаовото масло или мазнините в семената. След това се добавя захар и по избор – мляко, ядки, стафиди или други плодови пълнежи. Ако се използва само какаовото масло, без да се добавят какаовите семена, се получава бял шоколад, а ако се използват и двете основни съставки, но без да се добавя мляко се получава черен шоколад. Може да се произведе и така нареченият аериран шоколад, като в него се вкара въздух под формата на множество мехурчета.

Въпреки че в днешно време към 75% от световния добив на какао е от Западна Африка, родината на тази култура са Централна и Южна Америка, където шоколад се произвежда от поне 3000 години. Наименованието му най-вероятно произлиза от думата „chocolatl“ на езика на ацтеките наватъл („xococ“ – горчив и „atl“ – вода или напитка).
Консумацията на шоколад може да бъде полезна, ако е в умерени количества, тъй като намалява кръвното налягане.

В 100 грама млечен шоколад се съдържат 540 калории. Съставът му е: 59% въглехидрати (от които 52% захар и 3% диетични фибри), 30% мазнини и 8% протеини. Приблизително 65% от мазнините в млечния шоколад са наситени главно с палмитинова и стеаринова киселина, докато преобладаващата ненаситена мазнина е олеиновата киселина. Освен това той е отличен източник на рибофлавин, витамин В12 и диетични минерали, манган, фосфор и цинк, както и на калций, магнезий и желязо.

Шоколадът е силно чувствителен на температура и влажност. Най-подходящата температура за съхранението му е между 15 и 17 °C, с влажност до 50%. Трябва да се държи далеч от други храни, тъй като лесно поема други миризми. Препоръчва се шоколадът да се държи на тъмно, посредством завиването му с хартия или станиол отколкото да се слага в хладилник, защото това води до обезцветяването му вследствие на влажността, която е резултат от излизането на повърхността под формата на кристали на мазнините и захарта.

Колие „Молекула на шоколада“

Ние обичаме шоколад и ако сте пристрастени като нас, можете да си поръчате някой от продуктите ни с „любимото изкушение“ или пък да си изберете друг продукт от онлайн
магазина ни с разнообразна научна тематика тук.

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.