Направи дарение на училище!
На какаото се гледа като на добавка към храната, която защитава познавателните процеси при хората и може да противодейства на различни видове умствен упадък.
Учени са преразгледали наличната литература за ефектите от острата и хроничната употреба на какаови флаваноли върху различни области на познанието.
Балансираната диета, това е шоколад и в двете ръце – това е често употребяван израз, използван, за да се оправдае хапването на шоколад. Израз, в който, оказва се, има някаква истина, тъй като какаовото зърно е богат източник на флаваноли: клас естествени вещества със защитни за нервите ефекти.
В скорошна статия, публикувана в сп. Frontiers in Nutrition, италианските изследователи проучват наличната литература за ефектите на острия и хроничния прием на какаови флаваноли върху различни области на познавателните процеси. С други думи: какво се случва в мозъка няколко часа след като сте яли какаови флаваноли и какво се случва, когато поддържате подобна богата на какаови флаваноли диета за продължителен период от време?
Макар рандомизираните контролирани изследвания върху острия ефект от какаовите флаваноли да са рядкост, повечето от тях сочат към ползотворен ефект върху когнитивното представяне. Участниците показват подобрения в оперативната памет и подобрено обработване на визуална информация след приемане на какаови флаваноли. Що се отнася до жените, яли какао след безсънна нощ, те са противодействали на когнитивните затруднения (напр. по-малка точност при изпълнение на задачи), каквито произтичат от подобна нощ. Резултатите при хора, страдащи от хронично безсъние и работещи на смени, са обещаващи.
Трябва да се отбележи, обаче, че ефектът зависи от дължината и трудността на използваните когнитивни тестове за измерване ефекта на интензивната консумация на какао. При млади и здрави индивиди, например, са нужни когнитивни тестове с високи изисквания, за да се измерят тънките поведенчески ефекти, които какаовите флаваноли имат върху тази възрастова група.
Като цяло, ефектите от относително продължителна употреба (между 5 дни и 3 месеца) на какаови флаваноли са проучвани при индивиди в напреднала възраст. Оказва се, че при тях приемът на какаови флаваноли подобрява когнитивното представяне. Фактори като внимание, скорост на обработване, оперативна памет и плавност на говора, са значително повлияни.
Тези ефекти обаче са най-явни при възрастни индивиди с наличен упадък в паметта или умерени когнитивни затруднения.
Според авторите Валентина Сочи и Микеле Ферара (от университета в Л’акуила, Италия) точно това е най-неочакваният и обещаващ резултат. „Този резултат сочи потенциала на какаовите флаваноли да защитават познавателните процеси при уязвими популации, подобрявайки с времето когнитивното им представяне. Ако се вгледате в основния механизъм, какаовите флаваноли имат ползотворни ефекти върху сърдечно-съдовото здраве и могат да повишат притока на кръв към определена част от хипокампа. Тази структура е особено повлияна от стареенето и следователно е потенциален източник на свързания с остаряването упадък на паметта при хората.”
Трябва ли какаото да се превърне в добавка към храната с цел подобряване познавателните ни процеси? „Редовният прием на какао и шоколад наистина може да осигури положителни ефекти върху познавателните функции в дългосрочен план. Има обаче потенциални странични ефекти от приема на какао и шоколад. Те са свързани основно с калорийната стойност на шоколада, някои присъщи на какаовото растение химични съединения, като кофеина и теобромина, както и разнообразните съставки, които добавяме в шоколада, като захар и мляко.”
Въпреки това, учените първи прилагат резултатите си в практиката: „Тъмният шоколад е богат източник на флаваноли. Така че винаги си хапваме по малко тъмен шоколад. Всеки ден.”
Превод: Кина Костова
Източник: Science Daily