По-здравословен шоколад, благодарение на електрични полета

ep_shutterstock_421251871_16x9

Шоколадът е една от най-популярните храни в света, но поради това, че мазнините съставят от 40% до 60% от него, той не е точно невинно удоволствие. Сега учените са открили начин за използване на електрични полета, чрез които сладкарите да приготвят шоколад с малко мазнини.

Производителите винаги са изпитвали големи затруднения с приготвянето на нискомаслени шоколади, тъй като понижаването на нивото на мазнини в течния шоколад под 36%, чрез използване на по-малко какаово масло, го прави изключително гъст и задръства машините. В новото проучване, изследователите заобиколили тази пречка, като приложили електрически ток към течния шоколад в посоката, в която той трябва да тече по тръбите в машината. Тази техника, наречена електрореология, подрежда твърдите частици какао, намиращи се в течността, във вериги, което им позволява да преминават една покрай друга много по-бързо. Така сладкарите могат да използват по-малко какаово масло, без да рискуват да повредят машините си.

Учените успели да произведат шоколад с 10% по-малко мазнини и без сгъстяване. Екипът открил, че тази техника не влошава вкуса на шоколада, а някои твърдят, че той е дори по-вкусен от обикновения. Все още няма планове за прилагане на техниката в масовото производство.

Превод: Росица Ташкова


РЕКЛАМА:

***

Източник: Science


Европейска нощ на учените 2022 г.: