Търсене
Close this search box.

Не сте математик? Duolingo иска да помогне

Не сте математик? Duolingo иска да помогне

Не сте математик? Duolingo иска да помогне

Не сте математик? Duolingo иска да помогне


Направи дарение на училище!***

Приложението на Duolingo направи ученето на езици забавно. Сега иска да направи същото и за математиката. 

 

Duolingo, популярното приложение за изучаване на езици, навършва 10 години тази година. През  последното десетилетие компанията усъвършенства своя метод за преподаване на езици, който помага на  потребителите да учат чрез интерактивни уроци, които са в съответствие с международните или националните стандарти. Тези уроци са адаптивни въз основа на индивидуалните нужди и скорости на учене, и което е важно, те са проектирани да бъдат бързи и забавни, с функции за много игри, които карат потребителите да се връщат към приложението. Те предлагат голямо разнообразие от езици от френски, испански, китайски, украински до зулу. 

На Duocon 2022, 4-тата годишна онлайн езикова конференция на компанията, Луис фон Ан, главен  изпълнителен директор и съосновател на Duolingo, отбеляза начините, по които приложението се е развило  през годините, и обясни до къде може да стигне в бъдеще. Най-явните характеристики са тези, които правят Duolingo по-социален – включително начини за потребителите да следват напредъка на другите хора или да ходят заедно на „приятелски анкети“, за да завършат определен набор от уроци.  

Отвъд езика обаче Duolingo изпробва нещо ново. Сами Сийгъл, старши софтуерен инженер в Duolingo, насочи за първи път към математическото приложение на компанията, което компанията пусна в множество  търговски обекти миналата година.
Целта на Duolingo със своето математическо приложение е да използва методите, които винаги е използвал, за да направи изучаването на нов език по-достъпно и приятно, и да го използва, за да направи числата по-малко страшни.  


Разбери повече за БГ Наука:

***

Много от нас може да са решили в началното училище, че просто не са „математици“. Но математическите  умения могат да бъдат от съществено значение за подобряване на живота на човек, казва Сийгъл и тя  отбелязва, че високите математически резултати са свързани с увеличен доход. Но притеснението от  математиката може да попречи на ученето в училище и да доведе до избягване на предмета по-късно в живота. Чрез преподаване на важни математически концепции по достъпен начин, Duolingo има за цел да намали страха от математиката на потребителите и да вдъхне повече увереност в техните умения, така че те да могат да достигнат по-високи нива в образованието си като цяло. Основният фокус на компанията е върху елементарната математика – помислете за умножение, събиране, дроби и основна геометрия – така че те могат да помогнат на учениците да подобрят уменията си в ключов момент от тяхното образователно пътешествие. Те обаче работят и върху курс за обучение на мозъка около ежедневната ментална аритметика за по-големи ученици и възрастни.  

Ето как тяхното приложение се доближава до математиката като предмет: като цяло то ще има обобщени курсове, които са разделени на отделни уроци с наблягане върху конкретни математически концепции, като разпознаване на форми, ъгли и дроби. Тези умения ще се преподават чрез уроци и интерактивни  упражнения, а не чрез видео инструкции. Всеки урок може да бъде повторен и няма два еднакви урока, тъй  като всеки път ще се генерират различни задачи за решаване. Така че, ако искате да се научите да  умножавате отново и отново, докато не се научите да умножавате без грешка, Duolingo ще има нови задачи,  които да решавате всеки път. 

Приложението на Duolingo има за цел да имитира някои дейности в класната стая, като ще изисква от  потребителите да измерват неща с виртуална линийка, както и да рисуват фигури върху част от милиметрова хартия, съставена от малки квадратчета.
„Това е известно като реално включване в изучаването на науката. Физическият ни опит влияе върху мисленето ни и обратно. Ето защо караме обучаемите физически да преместват ъглите на правоъгълник, за да заемат определена площ,” обяснява Сийгъл от Duocon. „Това ни 
помага да разберем връзката между числата, които виждаме, и физическото пространство, което заемат.“  

Освен това Duolingo ще има функция за разпознаване на ръкописен текст, така че можете да напишете дроб като ¼, вместо да го въвеждате на клавиатурата си.
Компанията пусна безплатна бета версия на математическото приложение това лято. Официалното приложение трябва да бъде пуснато  на живо по-късно тази година. 

 

Превод: Мая Николова
Източник: https://www.popsci.com/technology/duolingo-math-app beta-testing/
 


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.