Начини за превенция на наднорменото тегло и затлъстяването

Начини за превенция на наднорменото тегло и затлъстяването

Начини за превенция на наднорменото тегло и затлъстяването

Начини за превенция на наднорменото тегло и затлъстяването


Направи дарение на училище!***

 

Големият проблем в борбата със затлъстяването в глобален мащаб е, че хората масово не успяват да направят това, което изцяло зависи от тях самите, за да не се стигне до това заболяване. Заседналият начин на живот, т. нар. хиподинамия, е всъщност в основата на наднорменото тегло и обезитета (или затлъстяването).

Според проучванията около 60% от възрастното население на света, както и почти едно от всеки три деца (29% при момчетата и 27% при момичетата) на практика страдат от наднормено тегло или затлъстяване. А те са в основата на цяла серия от други заболявания.

Усложненията в резултат на наднорменото тегло и обезитета са нещо, което ежедневно занимава лекарите в ежедневната им клинична практика.
Тези усложнения, които привличат вниманието на младите хора и съответно те се отнасят по-сериозно към тях, са депресивните състояния, тревожността, хранителните разстройства, болките в гърба и кръста и целулита. Тоест това, което мотивира младото поколение да предприеме мерки, като цяло са повече козметичните нарушения. Но при по-възрастните вече се появяват и доста сериозни заболявания, като захарен диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания, обструктивна сънна апнея, чернодробно-жлъчни страдания и различни онкологични заболявания.


Разбери повече за БГ Наука:

***

 

Какво препоръчва европейското и световнотото дружество по физикална и рехабилитационна медицина?

Препоръките са за комплексно въздействие с упражнения, т. е. физическа активност, съчетана с диета, както и поведенческа терапия, тъй като наднорменото тегло и затлъстяването се считат и за психологически проблем освен всичко друго. 

Препоръчва се средно-интензивна физическа активност с продължителност минимум 150 минути на седмица или 8000 крачки дневно за 2 дни в седмицата. Това се счита за напълно достатъчно за да направим една превенция на наднорменото тегло.

Цялата статия, както и много други, можете да прочетете в новия Брой 169 на списанието.


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.