MOVE.BG: Нощ на учените 2020 (3 виртуални събития)

НАЧАЛО | ПРОГРАМА | КОНКУРСИ | ЗА НОЩТАПАРТНЬОРИENG

MOVE.BG e платформа на създаващите хора. Търсим иновативни решения за обществена промяна, работим за устойчиво развитие и утвърждаваме култура на градивен диалог, активно лидерство и споделени ценности.

В нощ на учените тази година участваме с 3 панелни дискусии:

  • Smart cities: умен градски начин на живот (гледай тук: https://youtu.be/b-kst-CUXpU )

Как технологиите могат да ни помогнат да живеем по умен начин в градовете, без да вредим на природата и на здравето ни? Как можем да се справим с основни предизвикателства като транспортния трафик, излъчването на вредни емисии и високото потребление на ресурси? Каква е ролята на модерните архитектурни решения и как те могат да помогнат градовете ни да бъдат зелени?

За умните градове ще си говорим през погледа на учения, архитекта и предприемача. Наши гости са:


РЕКЛАМА:

***

Проф.д-р Силвия Илиева – директор на института “Gate” към Софийския университет;

Борислав Игнатов – архитект, завършил специалност “Градоустройство” в УАСГ, както и Advanced Architectural Design в Колумбийския университет на Ню Йорк;

Стефан Спасов – изпълнителен директор на Spark;

Доц.д-р Елисавета Гюрова – Факултет по математика и информатика на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

Модератор: Саша Безуханова, основател на MOVE.BG.

 

Защо кръговата икономика е стратегия за икономическо развитие и социален просперитет? Какви са предизвикателствата пред България и Европа? Кои са работещите примери? Какво е нужно за ефективното преминаване от линеен модел на икономика към кръгов?

Специалната дискусия “Кръгова икономика: перспектива пред България” се организира от MOVE.BG и “Институт Кръгова Икономика” и е част от “Европейската нощ на учените 2020”. Наши тости са:


Проф. Ирина Рибарова – преподавател в УАСГ, мениджър на един от най-големите научни проекти в подкрепа на кръговата икономика у нас –  “Clean&Circle”.

Атанас Енев – основател на иновативния български стартъп за биоразградими опаковки и мебелни плоскости Biomyc.

д-р Нинела Иванова – интердисциплинарен дизайнер, специализирала в нови материали, потребителско преживяване, мултисензорен дизайн, модни технологии и включващи иновации.

 

 

  • Предизвикателства и възможности пред жените в STEAM: поглед към решенията (гледай тук:  https://youtu.be/3pVZI7ZfZKA )

MOVE.BG в партньорство с Българският център на жените в технологиите (BCWT) организира специална кръгла маса, посветена на жените в сферата на науката, технологиите, инженерството, математиката и изкуството –  STEAM.

Дискусията се случва в разгара на дебата за изработване на програмата за възстановяване на Европа след коронавируса. Една от двете основни цели на „Next Generation EU“ е подпомагане на дигиталната трансформация. Ключова роля в този процес ще имат именно специалистите в STEM, защото те имат познанията, за да участват в изграждането на икономиката на бъдещето.

С участието на:

Проф. Ана Пройкова – преподавател в Софийския университет и ръководител на лабораторията по високопроизводителни изчисления в София Тех Парк;

Д-р Зорница Йорданова – главен асистент в Бизнес факултета на УНСС и ръководител на два научни проекта за иновации във висшето образование и използването на игровизация в бизнеса и обучението;

Проф. дбн д-р Яна Топалова – преподавател в Софийския университет и координатор на проекта “Чисти технологии за устойчива околна среда – води, отпадъци, енергия за кръгова икономика”.

Модератор: Саша Безуханова, основател на MOVE.BG.

***

 


Европейска нощ на учените 2022 г.: