Какво представлява палмовото масло и защо се среща практически навсякъде?

Темата за палмовото масло е особено актуална в днешно време. Съществуват много спорове около това дали  този продукт е полезен или вреден за нас и за околната среда. В тази статия читателите ще могат да се запознаят с това какво представлява палмовото масло и защо се употребява толкова много в нашето ежедневие. Ще разгледам негативното влияние на този продукт върху околната среда. И накрая, но не на последно място ще запозная читатели с термина „ устойчиво палмово масло “.

 

Какво представлява палмовото масло?

Палмовото масло е органичен продукт, който се получава от месестата част на плодовете на маслената палма (Elaeis guineensis). То има червено-оранжев цвят. Богато е на каротиноиди и палминова киселина.

Маслената палма произхожда от континента Африка, но за повече от век, тя започва да се отглежда и в Азия. Природните условия на Индонезия и Малайзия са благоприятни за отглеждането на палми на територията на отсечените тропически гори. В тези страни се получава близо 85%  от общото количество палмово масло на планетата. 


РЕКЛАМА:

***

Източник : Flickr

 

През последните години се наблюдава огромна експанзия в отглеждането на палмово масло в тропиците. Така то се превръща в една от най-търгуваните стоки в света.

В днешно време, палмовото  масло се среща почти навсякъде –  в хранителната и промишлената индустрия, в козметиката, в производството на биогорива, в животновъдството. В световен мащаб производството му се е увеличило от 15 милиона тона през 1995 г. до 66 милиона тона през 2017 г.

 

Защо се използва палмовото масло?

Палмовото масло е невероятно ефективна култура. В световен план то осигурява около 35 % от общото търсене на растителни масла. За да се получи същото количество алтернативно масло, като соево или кокосово, ще са необходими между 4 и 10 пъти повече по територия земи. Палмовото масло е атрактивно за производителите също и заради гъвкавостта и ниската си цена. За производството му са необходими относително ниски количества енергия, тор и пестициди.

 Палмовата мазнина е предпочитана суровина и заради разнообразните си свойства и функции. Тя е без цвят и мирис и не променя външния вид и вкуса на хранителните продукти.  Маслото е устойчиво на окисляване, благодарение на което се придава на продуктите по-дълъг срок на годност. Стабилността му при високи температури допринася за златиста и хрупкава текстура на пържените продукти.

 

Източник: Shutterstock

Кои са най-големите производители на палмово масло в световен мащаб?

През последните години се наблюдава значително увеличение в производството на палмово масло в световен мащаб. През 2018-2019 г. Индонезия е произвела 41,5 милиона тона, което я прави най-големият производител на този вид масло. Вторият най-голям производител на палмово масло в света е Малайзия (20,5 милиона тона), където се намират и по-голямата част от седалищата на големите фирми за производство на този продукт.

Индонезия и Малайзия са и най-големите износители на палмово масло в света като през 2019-2020 г. те са изнесли над 48 милиона тона. Най-големият вносител на палмово масло е Индия със стойност на вноса от около 7 милиарда щатски долара за 2018 г.

                

                     Как влияе палмовото масло върху околната среда ?

Въпреки нарастващата си популярност, индустрията на палмовото масло оказва огромно негативно влияние върху околната среда. Бързото разрастване на плантациите от палмови дървета е довело до масово унищожение на тропическите гори в Малайзия и Индонезия.  Проучване на списание Scientific Reports показва, че промишлените палмови плантации са причинили 56% от обезлесяването на остров Барнео (Малайзия). Голяма част от дърветата се изсичат и премахват, а това което е останало се изчиства чрез изгаряне. При изгарянето на тропическите гори се отделя близо 18%  емисии на парникови газове, което значителни допринася за изменението на климата в света.

Палмовите насаждения оказват пагубно влияние и върху местната почва. При засаждането на маслени палми се използва голямо количество торове и пестициди, за да се осигури бързият растеж на дърветата. Високата концентрация на химикали значително уврежда полезните съставки  на почвата.

Производството на палмово масло представлява сериозна заплаха и за животните, обитаващи тропическите гори на Малайзия и Индонезия. Според Червения списък на застрашени видове на IUCN, над 193 вида животни са в опасност от изчезване. Изчислено е, че разширяването на палмовите плантации може да засегне 54% от застрашените бозайници и 64 % от всички защитени видове птици в световен мащаб. 

 Едно от най-засегнатите животни е Борнейският орангутан (Pongo pygmaeus). За периода 1999-2015 г. неустойчивото потребление на природни ресурси е довело до смъртта на 100 000 борнейски орангутани. Смята се, че до 2050 г. още 45 300 орангутана ще изчезнат покрай производството на палмово масло за хранителната и индустриалната проми

 

Източник WWF

Може ли производството на палмово масло да бъде устойчиво?

През последните години се говори много за устойчивост на палмовото масло. Но какво всъщност се има предвид под този термин? 

Целта на устойчивото палмово масло е да направи бизнесът печеливш, като същевременно не се вреди на хората и на околната среда. За да се постигне това се създават редица политики и стандарти за устойчивост на този продукт. 

През 2004 г. е създадена организация наречена „Кръглата маса за устойчиво палмово масло“ (RSPO). Организацията се стреми да насърчи използването на устойчиви палмови продукти чрез надеждни глобални стандарти и управление на много заинтересовани страни. RSPO е разработила набор от екологични и социални критерии, на които компаниите трябва да отговарят, за да произвеждат сертифицирано устойчиво палмово масло (CSPO). Когато се прилагат правилно, тези критерии могат да помогнат, за да се сведат до минимум отрицателните въздействия от производството на палмово масло.

През 2020 г.  около 20 % от палмовото масло в света се произвежда устойчиво. Едни от най-големите фирми в света – Pepsi Co, Unilever, Nestle, General Meals,  са поели ангажимента използват 100 % RSPO- сертифицирано  устойчиво палмово масло в техните продукти.

Съществуват и редица нестопански организации, които също помагат за създаване на по-устойчива индустрия на палмово масло. Една от тях е инициативата „ Дива Азия “ (Wild Asia) базирана в Малайзия. Инициативата подкрепя малки и големи предприятия и земеделски производители, да отговорят на изискванията на купувачите и да произвеждат устойчиво палмово масло.

Палмовото масло се намира практически навсякъде и е много трудно да спрем  употребата му. Така че най-ефективният начин да ограничим негативното му влияние върху околната среда е като  подкрепим инициативите и мерките за създаване на по-устойчива индустрия на палмово масло.

Автор:  Ралица Димитрова /част от курса на БГ Наука за Автори/

Използвани източници:

https://www.statista.com/topics/6079/global-palm-oil-industry/

https://www.worldwildlife.org/stories/endangered-species-threatened-by-unsustainable-palm-oil-production

https://www.iucn.org/resources/issues-briefs/palm-oil-and-biodiversity

https://mpoc.eu/palm-oil-and-the-environment/

https://www.bb-team.org/articles/3400_palmovo-maslo

https://rspo.org/about

https://www.livescience.com/palm-oil.html

http://www.wildasia.org/what-we-do-3/

 


Европейска нощ на учените 2022 г.: