Търсене
Close this search box.

Гл. ас. д-р Яна Тодорова от ЦК „Фундаментални, транслиращи и клинични изследвания в областта на инфекциите и инфекциозната имунология“

Яна Тодорова е главен асистент в Националната референтна лаборатория по имунология към Националния център по заразни и паразитни болести и изследовател в Център за компетентност „Фундаментални, транслиращи и клинични изследвания в областта на инфекциите и инфекциозната имунология“ финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

В свободното си време обича да чете книги и да ходи на народни танци.

Роля в проекта

Благодарение центъра за компетентност „Фундаментални, транслиращи и клинични изследвания в областта на инфекциите и инфекциозната имунология“ финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, лабораторията получава много нова техника и консумативи като клетъчен сортер, осигуряващ възможност дори и малки популации клетки да могат да бъдат отделени и определени по техните функции и как точно помагат за справянето с даден патоген, инфекция или злокачествено заболяване. С новата техника може много по-детайлно и издълбоко да се изследва имунитета. Както на ниво основни параметри на имунния отговор, така и да се търсят по-малки популации и по-фини промени, случващи се не само в периферията и кръвния ток, но също така и се търсят биомаркери, които да подсказват как и защо при някои инфекции организмът не може да се пребори. Търсят се и по-неинвазивни методи на изследване, какво се случва на мястото на инфекцията, в лигавиците, а не само това, което се вижда в периферията.

Настояща работа

В момента в центъра за компетентност „Фундаментални, транслиращи и клинични изследвания в областта на инфекциите и инфекциозната имунология“ финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ се работи по няколко направления. Едното е биомаркери, които да разграничат латентната от активна туберкулозна инфекция. Работи се и по хронична вирусна HIV инфекция. През последната година и половина се работи интензивно и по направлението- имунитет при COVID-19. Друго направление, по което се работи са алергичните състояния, тъй като имунитетът е важен за всяка една част от нашият живот и справянето ни със заобикалящата ни среда.

Паралелно с това гл.ас. Тодорова е ръководител на проект, финансиран от ФНИ.  Целта на проекта е да се направи оценка на клетъчния имунитет при здрави хора в активна възраст за признаци на преждевременно имунологично остаряване и да се идентифицират биомаркери, характеризиращи този процес. 

Интересен факт

Първата ваксина е тази срещу вариола и е извършена от Едуард Дженър през 1796 г , който инокулира дете, но с едра шарка от крава. Но доста преди това (1717-1718 г),   съпругата на британския посланик в Османската империя лейди Мери Уъртли Монтагю, пътува със съпруга към Константинопол и описва какво са правели възрастните жени на Балканите. А те са правели нещо много подобно – реално са инокулирали чрез одраскане на кожата на ръката с игли  инфектирани от болни хора. Така са предизвиквали имунен отговор без реално човек да се е разболявал. Впоследствие тя описва видяното в своя пътепис и след завръщането си в Англия го популяризира и стимулира въвеждането на същия метод в собствената си страна.

 

Всички визитки вижте тук: https://nauka.bg/category/centrove/

[ЧАСТ 3] Лицата на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“

Изтегли броя в PDF от тук: https://nauka.bg/licata-opnoir-sept/

Моля, не пропускайте това (1 минута четене)

БГ Наука моли за вашата подкрепа. Ние сме организация с нестопанска цел и се борим за каузата да направим науката по-близка до хората, като създаваме статии, видеа, аудио материали и други видове полезно и лесно разбираемо съдържание, безплатно в интернет.

Нямаме реклами в сайта и може да се чете приятно и лесно. Това пространство е ваше. 

Не бъдете от тези 99%, които подминават това съобщение. Бъдете от хората, които искат промяна.

Направете услуга на себе си и подкрепете БГ Наука, като се абонирате за 9 лв. на месец за сп. „Българска наука“

Ако можете да си позволите по-голяма сума може да направите Еднократен/Вечен абонамент за БГ Наука или да направите дарение към “Сдружение Форум наука” за повече безплатно полезно научно съдържание на български език. Повече тук >>

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.