Как езикът на тялото издава творческия и интелектуалния капацитет на хората

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

 

Езикът на тялото ви може да загатне за вашето емоционално състояние. Учените от отдела за комуникации на Станфорд сега разкриват, че внимателното наблюдаване на фини промени в движенията на торса и главата могат да предскажат творчески резултати или способност за учене при отделните индивиди.

Способността бързо да сканирате езика на тялото или изражението на другите хора, за да получите бърза представа за това, което мислят или чувстват, е удобен трик, който всъщност повечето от нас притежават. Появете се късно за вечеря и всичко, което ви е необходимо, е само да погледнете езика на тялото на майка си, за да разберете, че сте в беда.

Ново изследване на двама учени от Станфорд разкрива, че количественият анализ на такива невербални знаци може да покаже способността на човек да учи и силата на творческите му умения.
Констатациите биха могли да подобрят предоставянето на информация чрез онлайн обучение или да помогнат на работодателите по-бързо и лесно да съберат работници в екипи, които ще пораждат най-иновативните идеи.


РЕКЛАМА:

***

Изследването, проведено от Джеръми Бейленсън, доцент в катедрата по комуникации, и Андреа Стивънсън Уон, докторант по комуникации, използва лабораторията за виртуално човешко взаимодействие (VHIL) на Станфорд, за да пренесе изследването на невербалните поведенчески сигнали в съвременната епоха. В продължение на десетилетия те наблюдават човешкото поведение като прозорец към мозъка. Тези наблюдения обаче са трудоемки, подложени на пристрастия и вероятно биха могли да пропуснат фини, но важни модели.

 

Учените превърнаха изследването на невербални сигнали в проект за големи данни, като използваха обикновените камери за видеоигри на VHIL за измерване на точните движения на телата, крайниците и главите на участниците. Работейки със сто субекта и записвайки при 30 кадъра в секунда, експериментът произвежда планина от данни, които те анализират с модел за машинно обучение, имащ възможността да идентифицира обективно модели, които могат да убягнат на човешкото око.

Цялата статия, както и още много други, можете да прочетете в новият Брой 150 на списание Българска Наука.

Подаряваме ти първите 61 стр. от брой 150 тук>>