Бразилия 1950

Световните футболни финали, история
Бразилия 1950

На 1 септември 1939 г. в 6 часа сутринта Вермахта пресича границата сПолша, с което започва Втората световна война. По тази причина между1938 и 1950 г. не се провеждат световни първенства. Три сакандидатурите за домакинството на 4-то световно първенство – Бразилия,Швеция и Аржентина. „Кариоките“ се чувстват ощетени от участието си впредното издание на Мондиала и правят всичко възможно, за да сиосигурят домакинството.

Бразилците искат от ФИФА да модифицира формулата на първенството, катоотпадне прякото елиминиране и се въведат 4 предварителни групи ифинална група за победителите в тях. Първоначално предложението сеотхвърля, но след бурната реакция на домакините то е прието.
Първенството обаче започва не с 16, а с 13 отбора. Австрия, Франция иИндия се отказват от участие и се налага две групи да са с по 4 отбора,една с 3 и последната – само с два – Уругвай и Боливия.
Още преди да бъдат определени 16-те финалиста, от участие са сеотказали страните от Източна и Централна Европа заради тежкото сиикономическо състояние след войната.По тази причина отсъстват двеголеми сили – Унгария и Чехословакия. В Бразилия не участва и Аржентиназаради голямата стачка на футболистите в тази страна, която съссигурност би намерила място върху почетния подиум на призьорите. Трябваобаче да се отбележи първото присъствие на Английския национален отборна най-големия футболен форум.

До финалната четворка достигат четирите най-добри отбора – Бразилия,Уругвай, Испания и Швеция, които се срещат по системата всеки срещувсеки. В първия кръг „кариоките“ и скандинавците, другата двойка еУругвай – Испания. Бразилците буквално помитат шведите със 7:1. Многопо-оспорван е мачът между иберийците и уругвайците., който завършва2:2. Според формулата на финалното каре във втория кръг трябва да сесрещнат бразилците и уругвайците, но организаторите правят разместванев програмата и оставят южноамериканското дерби за десерт. При товаположение във втория кръг един срещу друг се изправят Бразилия иИспания, а другата двойка е Уругвай – Швеция. Бразилците отново са въввихъра на своята футболна самба и помитат и испанците с 6:1.Уругвайците от своя страна успяват да обърнат мача с шведите от 0:1 до3:2. Всичко това се случва в последните минути, а при една скандинавскапобеда в този мач сметките вече щяха да бъдат уредени и бразилците вечещяха да са шампиони.
В създадената ситуация Бразилия – Уругвай се превръща в истински финална шампионата. На бразилците е достатъчен и равен за титлата. Следразгромните победи над Швеция и Испания обаче целият свят очаква самопобеда от „кариоките“. Между 13 и 16 юли цялата страна се подготвя заголемия празник. Приготвени са 11 лимузини за героите, като отстрани еизписано името на всеки от играчите – от Барбоса до Чико. И внай-малките детайли е организирано дефилето по улиците на Рио деЖанейро, което трябва да се превърне в истински футболен карнавал.Започва и психологическата война спрямо гостите. Където и да се обърнатуругвайците трябва да виждат цифрата 4. Толкова гола са си наумилибразилците, че трябва да им вкарат… Шефовете на уругвайскатафедерация също са повлияни от натиска на домакините и заявяват, че щебъдат доволни и на загуба с два гола разлика. Двама обаче се опълчватсрещу пораженските настроения в уругвайския лагер – старши-треньорътХуансито Лопес и шефът Обдулио Варела. И двамата са тънки психолози,способни да измъкнат максимума от всеки един играч.

Уругвайците отиват напълно спокойни на легендарния стадион „Маракана“,където от сутринта ги очакват 200 000 фанатизирани фенове, облечени вжълто-зелено. Но въпреки това гостите са дотолкова спокойни преди мача,че Гамбета заспива в съблекалнята един час преди началото на двубоя, аостаналите убиват времето в близкия парк.
Излизайки на терена уругвайците твърдо решават, че ще се борят с всичкисили за купата. Още в началото Мигес удря гредата на бразилската врата,но „кариоките“ не могат да осъзнаят надвисналата опасност. Домакинитевсе пак повеждат в нчалото на втората част чрез Фриаса, но уругвайцитепротестират пред съдята за валидността на попадението, просто за дасъздадат впечатлението, че този ден всичко е против тях. В този момент400 000 ръце на стадиона са протегнати към небето и към купата. В66-ата минута обаче нещата се обръщат. Скиафино изравнява резултата.Равенството 1:1 все още устройва бразилците, но те продължава да търсятпобедата. Всяко едно нападение на Уругвай обаче носи опасност завратаря Барбоса. В 79-ата Гиджа затваря очи и бие с все сила къмбразилската врата. Когато ги отваря, вижда топката в мрежата – 2:1 заУругвай. Домакините хвърлят всичко, за да изравнят, но непоправимото затях вече се е случило – Уругвай става един от най-изненадващитешампиони в историята на световните първенства.


РЕКЛАМА:

***


Европейска нощ на учените 2022 г.: