Италия 1934

Световните футболни финали, история
Италия 1934

На 8 октомври 1932 г. на 21-вия си конгрес ФИФА определя Италия за домакин на второто световно първенство през 1934 г. Делегатите единодушно избират тази страна за организатор на големия форум, улеснени и от доброволния отказ на един друг кандидат – Швеция. Фашисткият режим не жали сили и средства, за да се представи по най-добрия начин пред света. Нови стадиони изникват като гъби на Ботуша, не се пестят усилия и пари.
Във второто издание има един голям отсъстващ и това е носителят на световната купа Уругвай. Мотивите за отказа на южноамериканците са комплексни, като отсъствието на европейците четири години по-рано е просто предтекст за отказа.
Съседите на Уругвай – Аржентина също бойкотират до известна степен надпреварата, изпращайки в Италия състав от аматьори на мястото на асовете от боеносайреските клубове.

През 1934 г. първата си поява на световното първенство има „новият футбол“, представен от системата „Дубел Ве Ем“. Вече са минали десетина дни от деня, в който треньорът на лондонския Арсенал Хърбърт Чапман седнал на масата, за да изобрети тактическата система, различаваща се от дотога използваната „пирамида“, инспирирана от шотландците. „Дубел Ве Ем“. се ражда и като последствие от модификациите на правилото за засадата. Германия и Франция са първите национални формации отвъд Ламанша, възприели модната тенденция, тръгнала от британците.

До финала достигат домакините от Италия, отстранили Австрия на полуфинала с 1:0, и Чехословакия, отстранила Германия с 3:1. Италия е длъжна да спечели най-решителния мач, защото играе пред очите на Бенито Мусолини и цялата нация. Съперникът Чехословакия обаче е опасен отбор с големи футболни традиции, независимо че страната съществува само от 14 години. Специфичните качества на чехите и словаците са рафиниран стил на игра, наподобяващ швейцарски часовник, свързани и последователни акции. Наставникът на „адзурите“ Виторио Поцо обаче е добре запознат с качествата на съперника и е наясно със състава си за финалния мач, игран на стадиона на Националната фашистка партия в Рим, който сега носи името „Фламинио“.
И двадесет и двамата на терена са в отлично състояние и всичко е готово за големия празник, когато в ложите се появява Бенито Мусолини. Двата отбора излизат на игрището с националните флагове пред 50 000 ентусиазирани зрители. За първи път стадионът е изпълнен до пръсване.

След това започва мачът, който прилича на война на траншеите с кратки „блиц“ нападения от едната и от другата страна. „Адзурите“ са по настойчиви в своите контри, докато чехите търсят териториалното предимство. Цялото първо полувреме протича при силни емоции на терена и трибуните, личи си обаче, че нервите на всички са опънати до крайност. Чехите имат повече шансове за гол и затрудняват италянската защита, която повече е ангажирана с атаките, отколкото с основната си задача. Надмощието на чехите се изразява и в две греди, уцелени от Пуч и Свободка.
В 70-ата минута трите хиляди запалянковци дошли от Прага с два специални влака, избухват от радост. Антонин Пуч напредва отдясно и отправя един от фамозните си диагонални удари. Шутът е с такава сила, че вратарят Комби плонжира, но не успява да предотврати полета на топката към мрежата – 0:1. Домакините са в шок и само минути по-късно Свободка уцелва за трети път гредата на тяхната врата. В 80-ата минута обаче идва изравняването, Гуаита подава на Орси и той забожда кълбото в мрежата – 1:1.
Идват продълженията. Меаца дава повече простор на действията си и находчиво освобождава по дясното крило Гуаита. Той се оглежда и по интуиция намира включилия се в атака Скиавио. С последни усилия Скиавио преодолява бранителя Чтироки и излиза сам пред вратата. Ударът му не е силен, но е прецизен. Планичка докосва топката, тя се отбива от вътрешната страна на гредата и влиза във вратата – 2:1.
Титлата печели Италия и лично Мусолини я връчва на капитана Комби.


РЕКЛАМА:

***


Европейска нощ на учените 2022 г.: