6 причини да публикувате в сп. Българска Наука

6 причини да публикувате в сп. Българска Наука

и как това ще ви помогне в научната работа

 


РЕКЛАМА:

***

 

 • БГ Наука е регистриран в (НАЦИД) НАЦИОНАЛЕН ЦЕНТЪР ЗА ИНФОРМАЦИЯ И ДОКУМЕНТАЦИЯ

 

 1. Публикация в списание с ISSN номер

Както всички знаят, за изкачването на следващото стъпало на научното израстване, трябват научни публикации. Основно значение имат тези, които са публикувани в реномирани списания с импакт фактор (за това ще направя отделен пост), но има изискване и за определен брой статии в списания БЕЗ импакт фактор. Много български учени са публикували в списание “Българска наука”, за да имат публикации и по този начин да станат доктори, асистенти, доценти и т.н. С публикуването на статия не само ще може да добавите бройка към списъка си с публикации, но и ще можете да се възползвате от всички допълнителни плюсове, които сега ще опиша.

 

 1. Google scholar

В отделен пост ще опиша как да се използва Google scholar, като тук ще наблегна основно на връзката между БГ Наука и Google scholar.

Може да погледнете една част от статиите на БГ Наука, които попадат в Google scholar: https://scholar.google.bg/scholar?hl=en&as_sdt=0%2C5&q=nauka.bg&btnG=

В момента работим по вкарването на всички статии, публикувани през годините и всички нови, които се пускат във всеки следващ брой.

Очаква се Google scholar да надмине импакт фактора след години, като в момента цитиранията в Google scholar все повече и повече започват да придобиват значение в научните среди.

 

 1. Помагате за подобряване на българското образование

Допринасяте за положителната промяна на българското образование. През годините сме видели как учители използват списанието и сайта на БГ Наука като допълнение на учебния процес. Много от темите, които може да ни предоставите ще се прочетат от ученици и студенти и ще им помогнат в по-доброто разбиране на материята.

В момента списанието е само с абонамент, но вече цели училища са абонирани, което само доказва нуждата от външни автори, които да помогнат на учебния процес.

 

 1. Вашият материал може да промени мисленето на хората за цял живот

Почти винаги, когато ученик решава да се занимава с определена наука, виновник за това е негов учител. Представете си как вашата статия може да повлияе на учител, който да вдъхнови ученик.

Не по-малко влияние може да имат и статиите, свързани със здравето ни. Все повече псевдонаучни материали се разпространяват в интернет, което пък формира грешно мнение в голям кръг от хора, които стават проповедници на неверни и дори опасни идеи. Ако вашата статия промени мнението и на един човек и го накара да се замисли, то наистина си е струвало.

Учените са тези, които трябва да се борят с псевдонауката, ние само може да помогнем ИСТИНАТА (в лицето на научните изследвания), обяснена по лесен за разбиране начин, да достигне до колкото се може повече хора.

 1. Ставате комуникатор на науката

Комуникатор на науката е всеки, който говори на лесно разбираем език за работата си. Чрез статиите си, които задължително трябва да са лесно четими, вие ставате именно такъв. Едно от изискванията ни как да изглежда публикацията преди да ни я изпратите, е “Материалът да бъде разбран от неспециалист в научната област, която засяга.”

Държим на това, защото списанието е направено да популяризира науката сред хора, които не се занимават професионално с това, но имат интереси и са на различна възраст. Писането по този начин ще ви научи и да говорите на по-разбираем език за своята работа.

 

 1. Истинският ефект от изследванията ви идва, когато всички разберат за него

От доста време вече говоря, че статия в списание, което популяризира научната работа и се чете от неспециалисти, е също толкова важно, колкото и статия с импакт фактор. Те са две много различни неща, но имат голям ИМПАКТ, който и в единия, и в другия случай може да бъде измерен и да повлияе положително в развитието на всеки един учен.

Статията, която бихте написали за БГ Наука за свое проучване, за последните ви изследвания или научен проблем, върху който работите, може да предизвика у читателите гордост, че има българи, които се занимават с това. Може да стане толкова популярна, че да помогне за намиране на средства, ако такива са нужни, за намиране на други учени, ако такива са нужни и въобще да повлияе по много начини положително.

Най-малкото ще запознаете данъкоплатците с това къде отива част от данъците им и те ще разберат, че влагат парите си в нещо стойностно, което ще допринесе за по-добрия живот на децата им и бъдещите поколения, или пък в по-краткосрочен план – на тях самите. Т.е. да се формира положително мнение за науката в България и за тези, които я правят.

 

 1. [БОНУС] Обратна връзка от ОБЩЕСТВОТО

Това е нещо, което според мен науката е загубила преди много време. Благодарение на новите технологии и интернет, много лесно може да се измери интересът към науката. Днес всеки може да изрази мнението си чрез коментар в интернет и да покаже отношението си към дадената тема. Още по-хубаво е, че вие като експерт може да отговаряте на въпроси (ако има такива) и да оборвате неистините.

Много е важно да се знае какво мислят хората и как може да им се покаже, че науката е важна. Това може да стане, само ако има реална връзка с обществото.

 

Ако имате въпроси не се колебайте да ми пишете на petar@nauka.bg

Условията за публикуване в списание „Българска наука“:

 1. Статията да се изпрати от самия автор на следния имейл – admin@nauka.bg
 2. Всяка статия трябва да има „Резюме“ или „Abstract“ и ключови думи
 3. Препоръчително е статията да не надвишава 15 стр. – Word формат.
 4. Изображенията не са задължителни, но е желателно текстът да е подкрепен със снимки или таблици и диаграми.
 5. Всяко изображение се изпраща като файл отделно от текста.
 6. Всяко изображение трябва да има текст към него и да е описано къде трябва да се постави. Ако не е описано конкретно място за определено изображение, то ще бъде разположено някъде в рамките на текста – по преценка на дизайнера на списанието.
 7. Бележките под линия не са препоръчителни. Може в края на текста да има пояснения, ако се налага тяхното наличие.
 8. Материалът трябва да бъде достоверен и да има източници, които са ползвани при писането на статията.
 9. Материалът трябва да бъде разбран от неспециалист в научната област, която засяга.

При изпратен текст екипът на БГ Наука решава дали ще го сложи в сайта www.nauka.bg или в списание “Българска Наука”.

Вижте всички условия ТУК.

БЕЗПЛАТЕН ОНЛАЙН КУРС НА БГ НАУКА ЗА АВТОРИ

За всички, които искат да се научат да пишат за БГ Наука и да се занимават с научна журналистика.


Европейска нощ на учените 2022 г.: