10 от най-добрите научни уебсайтове за интерактивно обучение

Тези уебсайтове предлагат страхотно интерактивно съдържание за любопитни умове от всички възрасти.

 

 

  1. Khan Academy е чудесен за хора от всички възрасти

Khan Academy е един от най-добрите ресурси за STEM обучение в мрежата. И познайте какво? Безплатен е. 

Този интерактивен уебсайт е изпълнен докрай с фантастично съдържание, водено от професионалисти и учители, които са експерти по съдържанието, със случайни STEM изяви на знаменитости.


РЕКЛАМА:

***

Няма толкова много геймификация на този уебсайт, по-голямата част от обучението се извършва чрез забавни интерактивни викторини. Сайтът е идеален, ако трябва да надграждате актуалните теми, от които се учите в училище, но също и ако сте възрастен. Khan Academy има курсове за всяко ниво, от началното училище до колежа.

 

БОНУС – БГ Наука курсове и безплатни ресурси:

10 безплатни продукта от БГ Наука и само 1 платен (4,50 лв.)

Влог>>

Подкаст >>

 

  1. Curiosity Machine ще ви научи на много неща за изкуствения интелект

Curiosity Machine помага на децата да изграждат, споделят и получават обратна връзка от експерти. Основният му фокус е върху обучението на децата и техните родители за силата на изкуствения интелект (ИИ).

Главната му идея е да събере членовете на семейството заедно, за да учат и изграждат свой собствен ИИ.

Това е едно специфично „Семейно предизвикателство“, представляващо „безплатна, практическа образователна програма за ИИ, която обединява семействата, училищата, общностите и познанията за технологиите, за да даде шанс на всеки да учи, играе и твори с ИИ.“

Семействата ще бъдат насочени през основите на ИИ и след това ще бъдат насърчавани да наблюдават своите местни общности за потенциални проблеми, които да решават, използвайки новите си умения. След това могат да се подават предложения за победа в състезанието.

 

  1. Teachers TryScience е пълен с онлайн експерименти

Teachers TryScience е уебсайт, специално създаден, за да предизвика интереса на всеки млад ум към науката, технологиите, инженерството и математиката. В основата си той има за цел да предостави на децата обучение, базирано на дизайн, вкъщи или в училище.

Според създателите му той помага на децата „да решат проблем в науката за околната среда, може да се наложи учениците да използват концепции и умения по физика, химия и наука за Земята“.

За тази цел сайтът разполага с голяма колекция от интерактивни експерименти, екскурзии и други приключения. Той също така включва планове за уроци, стратегии и уроци за учители, за да им помогне по-добре да преподават техните уроци по природни науки на своите вечно любопитни ученици.

 

  1. Exploratorium е сайт за интерактивно обучение, който трябва да посетите

Exploratorium е уебсайтът на San Francisco Exploratorium. Този сайт предлага практически опит, който ще помогне на децата да научат основните и по-сложни научни принципи.

Той обхваща предмети от много научни дисциплини от биология и наука за Земята до астрономия. Сайтът разполага и с раздел за родители и учители, който ще предостави безплатни ресурси, които да ви помогнат да планирате и включите неговия интерактивен материал, за да стимулирате обучението на вашето дете.

 

  1. Science Kids ще ангажира ума на вашето дете

Science Kids е друг интерактивен уебсайт за обучение, който се фокусира върху това да разкрие чудесата на науката пред децата. Сайтът разполага с голямо разнообразие от интерактивни научни игри, обхващащи теми от живи същества до физически процеси и всичко свързано с тях.

Най-хубавото в съдържанието на този сайт е, че то не само обучава младите умове, но им помага да приложат тези знания на практика и те да укрепнат в паметта им. Една от особено полезните му игри ще накара детето ви да проектира и изгради виртуална електрическа верига.

Всеки предмет се предлага в модули, които след това се подразделят на подкатегории. Живите същества, като пример, са разделени на хранителни вериги, микроби, човешкото тяло и т.н.

 

  1. BrainPOP е точно това, което ви трябва

BrainPOP е мястото за изучаване на наука и е много добре проектирано за да е от максимална полза. Това е много активен сайт за млади ученици с безброй анимации, филми и кратки интерактивни викторини.

Той обхваща теми като клетъчен живот и генетика, екология и поведение, природни сили, крехката ни околна среда, научни изследвания, палеонтология и антропология. Така че младият амбициозен учен със сигурност ще намери в него нещо, което да предизвика интереса му.

Той също така съдържа някои интерактивни уроци по кодиране, които винаги са един фантастичен начин да научите нещо, на което обикновено не бихте били изложени. Сайтът ще ви научи как да хаквате правителствени уебсайтове за нула време – само шега, разбира се.

 

  1. HHMI Biointeractive – всичко е в името му

Уебсайтът на HHMI е пълен с чудесни триизмерни интерактивни, виртуални лаборатории и дейности за печат, които можете да използвате. Неговият материал е едновременно ангажиращ и интересен за любителите на науката от всички възрасти.

Тези момчета са известни със своите наградени виртуални лаборатории и висококачествени информативни видеоклипове, така че да знаете, че сте в добри ръце. Техният сайт включва дейности „Щракнете и научете“, които включват вградени видеоклипове и анимации, видеоклипове, които имат спирки и оценки, за да проверят дали сте обърнали достатъчно внимание.

 

  1. Annenberg Learner Interactives е чудесен ресурс за студенти по наука за Земята

Темите, свързани с науката за Земята на Annenberg Learner Interactives, са пълни със страхотни и лесни за разбиране графики и друго интерактивно съдържание. Той разполага с добра колекция от интерактивни уроци, обхващащи обширни теми като структурата на Земята и тектониката на плочите.

Сайтът обхваща и много други предмети в рамките на науките за Земята, като цикъла на скалите и вулканите, което наистина прави този предмет интересен за всеки млад студент. Разполага и с всякакви други ресурси за други научни теми с интерактивни игри и други видове уроци.

 

  1. National Geographic Kids е забавен и образователен

Създаден е от National Geographic, а вие знаете, че можете да се доверите на тях, които винаги са предлагали най-високо качество. И този път те не разочароват.

Сайтът включва богата колекция от видеоклипове, интерактивни дейности и забавни игри, които ще ангажират децата от всички възрасти с часове.

Сайтът на National Geographic Kids е разделен на полезни подкатегории за по-лесно навигиране при ученето на вашето дете. Всеки раздел съдържа обширни и информативни материали за различни животни от лъвове до китове, подкрепени с кадри от National Geographic от световна класа.

Всеки раздел включва също игри с памет, викторини и други различни дейности за засилване на тяхното обучение чрез прилагане на новооткритите знания.

 

  1. PhET Interactive Simulations е всичко свързано с физическите симулации

PhET Interactive Simulations е истински скъпоценен камък – интерактивен и забавен уебсайт, свързан с науката. Създаден и управляван от университета в Боулдър, Колорадо, той разполага с богата колекция от симулатори, обхващащи повечето теми, свързани с физика от вериги и вълни до квантова механика.

Бъдете предупредени, обаче – може да се окаже, че безцелно си играете с променливи, без да забележите, че са минали часове от ценното ви време. Не пробвайте, повтаряме – не пробвайте Spring симулацията, тя е твърде забавна.

Също така има и много материали, обхващащи науките за Земята, химията и науките за живота, но те са далеч по-малко обширни.

 

Източник: interestingengineering.com
Превод: Радослав Тодоров


Европейска нощ на учените 2022 г.: