Зорница Йорданова: Иновациите не са просто една празна думичка, въпреки че много хора я използват като такава

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Видео версия на нашия подкаст

Интересно ти е да изглеждаш нашата видео версия на Наука.БГ подкаст? Можеш да го направиш чрез видео плейъра по-долу.

Здравейте, казвам се Зорница Йорданова, главен ас. Съм от УНСС, катедра Индустриален бизнес. Специализирам в Иновации в бизнеса или Мениджмънт на иновациите.

Какъв е проектът, който ще представиш? Каква е научната му стойност, цел?

Проектът, който ще представя и който спечелих към фонд „Научни изследвания“, засяга иновациите в образованието и тяхното значение за конкурентоспособността на университетите. Това  е проект, който стартира тази година и има за цел в края на 2-годишния проект да резултира в своеобразен индекс на университетите, на базата на иновациите, които те използват, развиват, възпитават. В текущата ситуация студентите избират университети по критерии, които след 20-30 години няма да бъдат толкова релевантни. Смятам, че използването на иновации от университетите е нещо много по-дългосрочно и би било много по-ценно за самите студенти. Така че проектът е реално образователен.

Тоест, ти ще определиш кой университет е най-иновативен и например ако някой иска да кандидатства, да знае как са учебните заведения разпределени по този критерий.


РЕКЛАМА:

***

Да, по различни критерии. Иновациите не са просто една празна думичка, въпреки че много хора я използват като такава. Иновациите са най-различни. Могат да бъдат например използване на най-различни технологии за забързване на процесите, за административно обслужване, за по-лесното възприятие от страна на студентите. Всички тези иновации ще бъдат систематизирани – как те се проявяват в образованието и конкретно във висшите учебни заведения. Искам да вметна, че проектът ще обхване и европейски университети, не само български. Ще бъде направен анализ с текущите рейтингови индекси, които така или иначе индексират университети. Дай Боже да имаме някаква добра представителност на българските университети в този индекс.

Накъде вървят нещата? Кой ще бъде с най-висок индекс?

Нямаме отговор, все още не сме стигнали до такива резултати, защото проектът започна тази година. В момента все още обследваме какви иновации се правят в университетите.

А правят ли се иновации?

Да, правят се.

Какво искаш да видиш тук? Би ли работила тук, ако кандидатстваш, ако те поканят?

Да, в дългосрочен план. В момента – в никакъв случай, тъй като България е мястото, в което искам да се развивам. Това, което очаквам е да се срещна с представителите на сектора по иновации, който тук е много добре развит. Така че чакам с нетърпение утрешния ден, в който  ще бъда в бизнес секцията.

Текста изкара: Цвета Панчева

Елате на събитието: (24.07.2018)

Науката решава проблеми, vol.08: Предприемачество в науката

 

Наука.БГ подкаст

Последно от Наука.БГ

История на медицината през ХХ век (Част І)

Летящият старт (1901-1910)   Лъчева терапия през 1901 г.   Медицинските грижи през ХІХ век представляват една любопитна смесица от наука, домашни лекарства и шарлатанство. Много от основните елементи на

Научни доказателства за намален риск: подходът за оценка на Филип Морис Интернешънъл

Общ преглед Пушенето причинява редица сериозни заболявания (в т. ч. сърдечносъдови заболявания, рак на белия дроб и хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ)) и тютюневият дим се счита за причинител на

ХХ – Векът на науката (Част ІІ)

Науката в години на световна война и световна пандемия (1910-1919)   Автор: Радослав Тодоров Второто десетилетие от века е белязано от огромни човешки трагедии като потъването на най-големия параходен лайнер

Испанският грип

За беля в края на Първата световна война избухва голяма грипна пандемия, известна като Испански грип или Инфлуенца, която се разпространява мълниеносно и успява да обхване целия свят. Жертвите от