Търсене
Close this search box.

Значението на грамотността в света на изкуствения интелект

С подобно заглавие една TEDx лекция започва с историята на Пауло Ферейра, португалски учител по език и инициатор на програма за грамотност в град Ресифе, Бразилия, през късните 1950-те години. Той използва иновативни методи, базирани на критична педагогика, за да научи селскостопански работници да четат и пишат, постигайки голям успех.

След като постигнал значителен напредък в обучението на преди това неграмотните работници, Пауло бил изправен пред предизвикателствата на военния преврат през 1964 година. Военната диктатура прекратила националната програма за грамотност, а самият Ферейра бил изпратен в затвора. 

 

 

Връзката между грамотността, свободата и демокрацията е очевидна, както се вижда и в случая с учителя от бразилия Пауло Ферейра. Неговите усилия да научи неграмотни хора да четат и пишат биват спрени от новия авторитарен режим.

Като човек, който се занимава с комуникация на науката от 18 години и отдал живота си на каузата да се говори за наука на разбираем език, мисля че никога не е било по-важно да сме грамотни. Когато изкуственият интелект е все по-близо до реалността, а фалшивите новини и дезинформацията започват да определят ежедневието ни, е особено важно да се научим на критично мислене. Науката ни дава това мислене.

Вече не е достатъчно само да можем да четем и пишем, трябва да придобием и умението да мислим критично и да познаваме научния метод – наблюдения, измервания, предположения, експерименти и верификация – в този ред.

Чрез умението да анализираме информацията ние успяваме да я разберем и да развием креативно мислене. Да формираме собствено мнение на базата на доказателства. 

Тази грамотност ни дава свободата да променяме мнението си на базата на новата информация, която получаваме. Да бъдем по-умни и свободни.

Грамотността не е просто умение за четене и писане, а ключ към справедливо общество. Чрез грамотността хората придобиват възможността да се образоват, да се ангажират с обществените проблеми и да участват активно в демократичния процес. Грамотното общество е по-силно, по-съзнателно и по-справедливо.

Вярвам, че сп. “Българска наука” може да помогне в развитието на всеки човек. Можеш да се регистрираш безплатно (за 30 дни) и да изтеглиш всеки един брой на списание „Българска наука“ в платформата на БГ Наука за Абонати.

Виж повече тук: https://nauka.bg/bgnauka177/

Ако мислиш, че каузата ни е смислена сподели този пост, за да може повече хора да се възползват безплатно от сп. “Българска наука”

******

Why ChatGPT can’t write for you | David Savill | TEDxUniversityofSalford

 

Петър Теодосиев, БГ Наука

Моля, не пропускайте това (1 минута четене)

БГ Наука моли за вашата подкрепа. Ние сме организация с нестопанска цел и се борим за каузата да направим науката по-близка до хората, като създаваме статии, видеа, аудио материали и други видове полезно и лесно разбираемо съдържание, безплатно в интернет.

Нямаме реклами в сайта и може да се чете приятно и лесно. Това пространство е ваше. 

Не бъдете от тези 99%, които подминават това съобщение. Бъдете от хората, които искат промяна.

Направете услуга на себе си и подкрепете БГ Наука, като се абонирате за 9 лв. на месец за сп. „Българска наука“

Ако можете да си позволите по-голяма сума може да направите Еднократен/Вечен абонамент за БГ Наука или да направите дарение към “Сдружение Форум наука” за повече безплатно полезно научно съдържание на български език. Повече тук >>

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.