Защо е създадена азбуката?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

 

Съществува дебат относно израза “Една снимка е равна на хиляди думи.”. Някои вярват, че е поговорка от древния китайски философ Конфуций, а други, че това е израз, създаден от рекламната индустрия в началото на 20-ти век. Но като изключим нейния произход, остават факти, които създават въпроса – “Ако изкуството може да изразява повече неща от думите, защо тогава е създадена азбуката?”, а неговият отговор все още остава непонятен. 

 

Да пишеш историята на човечеството


РЕКЛАМА:

***

 

Писмеността е сравнително ново откритие в човешката история, развито само преди около 5000 години, като за десетки хиляди години преди това историята е била разпространявана устно. По тази тема, Лидия Уилсън заявява в документалния филм на БиБиСи – “Тайната история на писмеността”, че: “Създаването на писмеността е събитието, което е дало историята на човечеството.” Тя е част от изследователите в компютърната лаборатория на Кеймбридж и гостуващ учен в Института на Ралф Бънч за Международни науки в Нюйоркския университет. Също така задава въпроса: “Какво е подбудило нашите предци да започнат да записват неща не за слуха, а за зрението си?”.

Археолозите са ни научили на това, че преди да бъде създадена азбуката, “писмената” комуникацията се е осъществявала под формата на картини, познати като йероглифи. Вярва се, че те са създадени около 3100-та година преди новата ера, но не като начин за запазване на историята, а като метод за документиране на бизнес транзакциите през възхода на държавите. Учени смятат, че Месопотамия, смятана за “гнездото на цивилизацията”, е родното място на много открития, променили историята, включително – създаването на писмеността. 

Йероглифите обаче са били сложни за четене и само една малка група от книжовници е могла да декодира хилядите картини, представляващи различни думи. Въпреки че не е ясно кога и как точно е създадена азбучната система, се смята, че това се е случило между 1900-та и 1700-та година преди новата ера. Това е позволявало на повече хора да могат да пишат и да четат.

“Големият скок се е получил, когато някой се замисля върху факта, че можеш да нарисуваш картина, съдържаща нещо, което някой може да познае, но в същото време този знак се е използвал само за звука на нещото, на което е изглеждало, така че звукът е бил заглушен или отделен от картината.” – заявява Ървинг Финкъл, който работи в Британския музей, допълвайки, че: “Този скок е нещо просто, до чието становище е можело да достигне дори и едно дете, но въпреки това оставя след себе си трайна следа.”

 

Еволюцията на азбуката 

 

Идеята да използваш знак, който да представи звук, позволява на думите да се изобразяват. Това означава, че на различни съгласни са им определени специфични картини и тези символи са разпределени по такъв начин, за да образуват думи. Учени, изучаващи историята на писмеността, вярват, че тази нова система е създадена от хора, използващи семитски езици, които са приели нови символи, познати сега като букви, за да представят звуковете на своя език. Някои учени мислят, че тези откриватели не са били част от най-интелигентните хора по това време, но парадоксално на това: “Нашата писмена система е създадена от хора, които не са могли да четат.” – заявява Уилсън. 

Гласните не са били част от тази оригинална финикийска азбука, но Уилсън и много други учени вярват, че използваните 22-а оригинални символа са могли да бъдат нарисувани от повечето хора, включително от морските търговци, населяващи територията на днешни Ливан, Сирия и Израел. До 8-ми век преди новата ера, азбуката е пробила и своя път към Гърция, където според учените са добавени и символите, представляващи гласни. Добавянето на гласни отбелязва създаването на първата “истинска” азбука, защото са премахнали неяснотата за това как се пишат и изговарят думите. През времето, гръцката азбука помага за развитието на други, като латинската, която е в основата за английската, и кирилицата, която се е превърнала в съвременната руска азбука. 

 

От Египет до емотиконите

 

Какво биха мислели археолозите преди 3000 години за емотиконите? Дали днешните емотикони представляват предишните йероглифи? Уилсън пише по този въпрос, като споменава, че израелският египтолог Орли Голдвасер вярва в това, че: “Те изпълняват социална функция, която древните египтяни биха разбрали. Емотиконите всъщност са донесли нещо важно на съвременното общество, тъй като внасят част от начина на мислене на древните египтяни в нашия живот.” 

Емотиконата дебютира в света през 1999 година, заедно с излизането на мобилния телефон NTT DoCoMo и общо 176 емотикони. Създадена от японския дизайнер – Шигетака Корита, думата “емотикон” е комбинация от японските думи за картина и символ. И докато за някои хора е забавно да разберат смисъла зад изречение, съставено от емотикони, ако искаме да ни стане още по-забавно, трябва да се опитаме да пишем чрез йероглифи.

Превод: Ивелина Николова
Източник: Discover magazine