Търсене
Close this search box.

Защо котките могат да виждат в тъмното?

Защо котките могат да виждат в тъмното?

Защо котките могат да виждат в тъмното?

Защо котките могат да виждат в тъмното?


Направи дарение на училище!***

 

Известен факт е, че котките могат да виждат добре, дори да се намират в слабо осветена среда. Ако сте снимали котка със светкавица и то на по-тъмно място, със сигурност сте забелязали как най-често един жълтозелен участък от очите им свети. Този участък всъщност си има име и се нарича…

 

“Tapetum lucidum”


Разбери повече за БГ Наука:

***

Това е тъкан в котешкото око, съставена от клетки, които наподобяват огледална повърхност. Намира се точно зад ретината и чрез кристалите, които съдържа в себе си, отразява видимата светлина, която след това отново преминава през ретината и напуска окото. Това действие увеличава количеството светлина във фоторецепторите, намиращи се в ретината, което помага на котките да виждат по-добре от нас в тъмното. 

Фоторецепторите са нещото, което превръща светлината в сигнали, достигащи до мозъка. Точно тези сигнали помагат на животните да се ориентират в средата, в която се намират и на мозъка да разпознае образите, които ги заобикалят.

 

 

В някои случаи обаче, светлината не успява да премине обратно през ретината, затова се отразява от tapetum lucidum и директно напуска окото, което предизвиква това “светене”, забелязано при снимки или дори на живо, когато котката се намира в тъмнина. 

За жалост, ние хората нямаме такава тъкан в очите си, но при нас може да се получи подобен ефект на светене на очите познат като “red eye” (червено око). Това се случва, когато светкавицата на един фотоапарат е толкова силна, че предизвиква отразяването на самата ретина. Причината цветът да бъде червен е, че виждаме този на кръвоносните съдове в очите си. 

Този ефект на “червеното око” се наблюдава и при някои котки със светли очи. Принципно тъканта tapetum lucidum има определен цвят, като при малките котенца той е синьосив, а при по-възрастните става зелен, жълт или оранжев. При котките със светли очи обаче, тази тъкан остава безцветна, затова както при нашите очи, се вижда червеният цвят на кръвоносните им съдове при снимане със светкавица или когато се намират в тъмнина.

Цялата статия, както и много други, можете да прочетете в новия Брой 158 на списанието.


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.