Как виждат птиците – и още нещо


Реклама:

Безплатен курс „Комуникация на науката“***

 

http://images.astronet.ru/pubd/2003/06/19/0001191006/bluesun_soho.jpgЛюбителите на поетичните образи вероятно ще бъдат приятно изненадани да узнаят, че съгласно изследване на британски учени, птиците различават много нюанси на цветовете и виждат слънцето в синьо.
Гнездото с яйцата изглежда на птицата много по-разноцветно от това, което вижда човека. Птицата, за разлика от млекопитаещите, има допълнителен четвърти рецептор в окото, способен да възприема ултравиолетовата светлина. Хората и другите бозайниците имат три.
По всяка вероятност голямата част от птиците виждат един и същ основен цвят на черупката на яйцето, като най-големите разлики се определят от наличието и концентрацията на два пигмента – протопорфирин и биливердин. Първия боядисва яйцата в кафяв, а вторият – в синьо-зелен цвят. Най-важните цветови вариации са установени във ултравиолетовия спектър, който не се възприема от човешкото око.
Петнистата окраска е добра маскировка, а от друга страна позволява на птицата да разпознае своите яйца сред много други в различните птичи колонии.

Изследване проведено от група от Университета на Бирмингам  http://www.birmingham.ac.uk/index.aspx .

 В сравнение с птиците, хората са далтонисти


Разбери повече за БГ Наука:

***

 

 

 До сходни нагорепосочените изводи за светоусещането на птиците са стигнали и учените отУниверситета в Упсала http://www.uu.se/en/ , Андрес Оденhttp://katalog.uu.se/empInfo/?id=N96-1233 и Оле Хастдом в статия, публикувана всписанието American Naturalist http://www.amnat.org/ .

Според тях  зрениетона човека не е подходящо за оценка на това, което виждат птиците, порадиразличия в структурата на окото.

Това е все едно далтонист да се опита да описва цветовете,виждани от човека, казва един от авторите на изследването.

Двамата учени са използвали математически модел заизясняване на начина на функциониране на структурата на окото на птиците ичовека. Чрез комбинация на данните за различията на светочувствителността наклетките на окото при хората и птиците е постигната възможност за установяванена възприемането на цветовите контрасти. Установено е също, че цветовете севъзприемат различно в 39% от случаите, което значи, че около 1/3 от предишнитеизследвания могат да се окажат некоректни.

Птиците, за разлика от хората, виждат и ултравиолетовителъчи.

 

Врабците от Ява различават езиците

Японски учени са установили, че вероятно врабците от островЯва са в състояние да доловят разликите в езиците, на които хората говорят.Проф. Сигеру Ватанабе сочи, че до сега се е смятало, че такава способност иматсамо някои бозайници, в частност маймуните и плъховете.

Две групи от общо седем птици са били разделени, като къмедните учените са се обръщали на китайски, а към другите на английски.

След 36 дни всяка от птиците уверено е различавала командитена езиците, при това запазвайки способността си за около 3 дни.

 

Колкото по-студено е, толкова по-красива е песента наптиците

Сложността на мотивите в птичето пеене са пряко свързани съсстуда и суровия климат, според списание Current Biologyhttp://www.cell.com/current-biology/ .

Група учени начело с Карлос Ботеро, орнитолог от Корнуелскияуниверситет са установили това чрез съпоставка на множество сонограми (графичноизображение на звуковите колебания) с данните за климатичните изменения врайоните на записване.


Реклама:

сп. "Българска Наука", брой 168 (Този брой е безплатен)***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.