От архива: Китайчето, което може да вижда в непрогледна тъмнина

А може би просто необичайният за тази раса цвят на очите му развихря въображението…

През 2012 новината, че момче от Китай притежава способността да вижда в тъмното, стана много популярна. Като на сиамска котка, неговите небесно сини очи светят в неоново зелено, когато биват осветени от фенерче и нощното му зрение е достатъчно добро, за да му позволи да попълва въпросник, докато седи в непрогледно тъмна стая  поне така съобщават репортери, които са посетили родния град на Нонг Юсуи-Дахау, преди три години.

Клипче на Нонг и неговите странно изглеждащи очи се появи за първи път през 2009 г., но по онова време новината не привлякла особено вниманието на хората. Ако момчето наистина има генетична мутация, която му позволява да вижда в тъмното, тогава то би било любопитен обект на изследване от учени, които се занимават със зрението, биолози, занимаващи се с еволюционната теория, както и от генетични инженери. Но наистина ли момчето притежава тази способност?

Виждането в тъмното е възможно благодарение на слой от клетки, наречен “тапетум лусидум“, който котки и други нощни животни притежават. Този тънък слой е “ретрорефлектор“, т.е когато лъч светлина стигне до него, той го отразява директно по неговата траектория. Отразеният лъч взаимодейства с идващия лъч, като усилва цялостния сигнал, който достига до  ретината и по този начин позволява на животното да вижда при много слаба светлина . Ретрорефлекцията е и причината  котешките очи да светят в тъмното, когато биват осветени и експертите казват, че очите на Нонг, ако те наистина са като котешките, би трябвало също да правят същото.

“Би било лесно очите на момчето да бъдат тествани за ретрорефлективност /светещи очи/,което би било индикация за наличие на “тапетум лусидум“, каза Натаниел Грийн, физик от университета в Пенсилвания “Блумсбърг“, който изследва ретрорефлективността.

Всъщност, такъв тест е проведен във видеото за момчето.


РЕКЛАМА:

***

На клипчето, учител на Нонг твърди, че очите на момчето сияят в тъмното, когато се осветят от фенерче, но репортерите не са успели да хванат ефекта от това на камера. Когато в тъмното очите на Нонг биват осветени, те изглеждат нормални. Джеймс Рейнолдс, педиатричен офталмолог от Щатския университет на Ню Йорк в Бъфало, отбелязва:„Лесно  може да се улови от камерата светенето на очите, точно както го правят популярните филми с очите на леопардите през нощта“.

Още повече, не съществува генетична мутация, която може да произведе напълно оформен и функциониращ “тапетум лусидум“, обяснява Рейнолдс; такава възможност би изисквала множество мутации, които просто не се случват изведнъж. Еволюцията се случва постепенно, а не на отскоци и стремглаво. “По еволюционен начин, мутациите могат да предизвикат различия, които да позволят изследването на нова ниша в околната среда. Но такива мутации  имат нужда от дълги периоди от време, за да възникнат.”.

От друга страна, както показва и клипчето, репортерите дават на Нонг да попълни въпросник, докато е седнал в непрогледно тъмна стая и те остават изненадани от способността му да вижда и попълва документа. Дори и да няма котешки очи, той има необичайно добро нощно виждане, каза Рейнолдс. Той би могъл да има ретина, богата на пръчици, например, ретина, която съдържа много повече от обичайния брой от клетки, участващи в улавянето на светлина. Или пък клипчето би могло да е пълна заблуда.

“Трудно е да се каже каква е истината за това момче“, казва Денис Брукс, професор по офталмология в колежа по ветеринарна медицина към универитета във Флорида. “Смятам,че добър преглед при офталмолог е в реда на нещата“

 

Превод: Пламен Василев

Източник: Live Science


Европейска нощ на учените 2022 г.: