Защо заплатите на учените в България са толкова ниски?

„Аз не приемам срещу мен да се изправи някой, който да каже „Аз съм професор или старши научен сътрудник и трябва да получавам еди-колко си.“

Владислав Горанов,
министър на финансите

 

Вчера имаше протест на учени от БАН, а днес министърът на финансите си позволи да изрече горните думи.


РЕКЛАМА:

***

Аз пък ще си позволя да изкажа своето скромно мнение защо се случва това да имаме наука, протестиращи учени и политици, които не се интересуват от това. Медиите също са виновни.

Как се става учен в България и кой стои тук за 400 лв. заплата на месец? Стоят тези, дето са отдадени на своята работа. Парадоксалното е, че обществото наистина не разбира учените – как ще учиш ти 30 години? Защо търпиш да работиш за 400 – 500 лв. на месец, а си преквалифициран във всичко, което си учил. Учените са мечтатели, учените са хора, които имат страст към дадена тема или проблем, който искат да решат. Науката е нещо, което е динамично, но понякога, ако не си вътре в даден проблем няма как да го разбереш.

Политиците би трябвало да знаят колко е важна науката за една държава, а нашите или не знаят, или целта им е друга – и в двата случая това е пагубно за всички нас.

Според министъра на финансите учените трябва да видят къде има парите и да се насочат натам, иначе разбирате ли нямало смисъл от тяхната работа. Тогава почти всички големи научни инфраструктури, като МКС (международната космическа станция), ЦЕРН, ДУБНА, половината сателити и спътници и може би милиони хора трябва да спрат веднага и да започнат да продават нещо, иначе няма да има смисъл???

Целта на науката не е да продава, не е да генерира непосредствени печалби. Тя е  да развива индустрията, да променя към по-добро живота ни. Да опазва природата, да опазва здравето ни и т.н.

Институтът по български език да затвори и да се отречем от езика си? Институтът по история и той да затвори – по-добре да четем историята на нашите съседи, а разкопки и археология не ни и трябват. Защо ни е институт по екология, както и Национален природонаучен музей с институт по зоология – те само работят за опазването на българската природа, по-добре без тях?

Има наука и наука. Може институтът по полимери да участва по европейски проекти и учените, които работят там да имат малко по-висока заплатата, но това е защото има отворена покана, подходяща за тяхната работа. Другите ще ловят мухи?

Има проекти, със средствата от които може да се закупи апаратура (и това се случва), но после няма пари тази апаратура да работи, дори няма пари за парно зимата. Няма пари и за хонорари и пак мухи ще ловят учените с апаратура за милиони евро, която седи и събира прах.

Има институти, които зимата не работят, защото нямат парно и няма как да се извършва научна работа при минус 10 градуса.

Накрая ще упрекна и самите учени, че си мълчат за всичко това. Че са го приели и не дават гласност. Има кой да ви чуе и да покаже какво е положението.

Не по-малко виновни са и самите медии, които за много болни проблеми не спират да говорят, но за наука се споменава много рядко и то само, ако имаме някакъв успех, а ние често имаме успехи. Проблемите са хиляди, но решението не е в проектите – нито европейски, нито национални, а в единна политика за оздравяване на науката и директно вдигане на заплатите. Не може човек, който е учил цял живот, за да бъде най-добрият в областта си, има постижения в науката (публикации в световни научни списания), има участия в международни проекти, които реално променят бъдещето директно или индиректно, да взима 500 лв. заплата.

Защо във всички нормални държави един учен взима няколко хиляди евро?

А всеки, който се интересува от темата и иска да разбере повече защо всичко това е умишлено, може да прочете статията на проф. Николай К. Витанов от 91-ви брой на „Българска наука“…

http://science.icnhost.net/migrate/2016/91/Chernite-Hroniki-na-Vitanov.pdf

vitanov


Европейска нощ на учените 2022 г.: