Замърсяването на въздуха излага децата на по-висок риск от заболявания в по-нататъшния им живот

Деца, изложени само за един ден на замърсен въздух от дим от горски пожари или изгорели автомобилни газове, могат да бъдат обречени на по-високи нива на сърдечни заболявания и други болести в зряла възраст, според ново проучване, ръководено от Станфорд. 

Анализът, публикуван в Nature Scientific Reports, е първият по рода си за изследване на въздействието от замърсяването на въздуха на ниво отделна клетка и едновременно съсредоточаване върху сърдечно-съдовата и имунната система при децата. Той потвърждава установеното в предишните изследвания, че лошият въздух може да промени генната регулация по начин, влияещ на дългосрочното здраве. Тази констатация може да промени начина на мислене на медицинските експерти и родителите относно въздуха, който дишат децата им, и да информира за клинични интервенции при хора хронично изложени на повишено замърсяване на въздуха.

„Мисля, че това е достатъчно убедително, за да може педиатър да каже, че имаме доказателства, че замърсяването на въздуха причинява промени в имунната и сърдечно-съдовата система, свързани не само с астма и респираторни заболявания, както беше показано преди“, казва водещият автор на изследването Мери Пруницки, директор на отдела по замърсяването на въздуха и здравните изследвания в Станфордския център за изследвания на алергиите и астмата Шон Н. Паркър. „Изглежда, че дори краткото излагане на замърсяване на въздуха всъщност може да промени регулирането и експресията на детските гени и може би да промени и кръвното налягане, като потенциално постави основата за повишен риск от заболяване по-късно в живота.“

Цялата статия и много други можете да прочетете в новия Брой 144
Подаряваме ви първите 8 текста от брой 144 тук>>


Европейска нощ на учените 2022 г.:


РЕКЛАМА:

***