Юрски вулканичен свят открит в Централна Австралия

Превод: Елена Страхилова

Източник: ScienceDaily

Международен екип от изследователи от Университета в Аделаида, Австралия, и Университета в Абърдийн, Шотландия, откриха неизследван досега „Юрски свят” от около 100 древни вулкана, погребани дълбоко в басейна Купър-Ероманга в централната част на Австралия.

Този басейн в североизточния край на Южна Австралия и в югозападния ъгъл на Куинсланд е най-големият в страната район за производство на нефт и газ. Но въпреки че се проучва и експлоатира от около 60 години, този древен вулканичен подземен пейзаж е останал досега незабелязан.

В изследване, публикувано в списание Gondwana Research, учените използвали усъвършенствани технически средства за подземно проучване, аналогични на компютърната томография в медицината, за да идентифицират множеството вулканични кратери и потоци лава и по-дълбоките магмени камери, които са ги подхранвали. Те нарекли вулканичния район Вулканична провинция Уорни – намек за австралийската легенда в крикета Шейн Уорн.


РЕКЛАМА:

***

Вулканите са се развили в юрския период преди между 160 и 180 милиона години и впоследствие са били погребани под стотици метри седиментни или слоести скали.

Басейнът Купър-Ероманга днес представлява сух и безплоден пейзаж, но по време на юра трябва да е бил осеян с кратери и пукнатини, откъдето във въздуха са изхвърляни гореща пепел и лава, а наоколо е имало мрежа от водни канали, превърнали се в обширни езера и блатни въглища.

„Докато по-голямата част от вулканичната активност на Земята се осъществява на границите на тектоничните плочи или под световните океани, този древен юрски свят се е развил дълбоко във вътрешността на австралийския континент”, казва съавторът проф. Саймън Холфорд от Университета в Аделаида.

Откритието повдига вероятността под недобре проучената повърхност на Австралия да се намират и други неоткрити вулканични светове.

Проучването е извършено от Джонатан Хардман, по това време докторант в Университета в Абърдийн като част от Центъра за докторско обучение за нефт и газ в областта на природната среда.

Учените твърдят, че седиментните скали от епохата на юра, съдържащи нефт, газ и вода, са важни за икономиката на Австралия, но това последно откритие предполага много по-голяма вулканична активност в юрския период отколкото се допускаше до момента.

„Басейнът Купър-Ероманга е проучен в значителна степен от първото откриване там на газ през 1963 г.”, казва доц. Ник Скофийлд от Катедрата по нефтена геология на Университета в Абърдийн, един от съавторите в изследването.„Това доведе до огромно количество налични данни за подземното развитие, но въпреки това вулканичните процеси никога не са били правилно разбрани в този район. Това променя начина, по който възприемаме процесите, действали в миналото на Земята.”

Учените са нарекли откритието си вулканична провинция Уорни след една от пробитите дупки, проникнали в юрските вулканични скали (Уорни Изток 1) в знак на признание към екплозивния талант на бившия австралийски играч по крикет Шейн Уорн.

„Ние написахме голяма част от доклада по време на посещение в Аделаида на изследователите от Абърдийн по време на мач по крикет между отборите на Англия и Австралия през ноември 2017 г. Вдъхновени от крикета, решихме, че Уорни е хубаво име за този някога огнен район”, каза доц. Холфорд.

 

 


Европейска нощ на учените 2022 г.: