Впечатляващи технологични проекти бяха разработени на Първия Музикален Хакатон в България

На 28-29ти януари 2017 г. в София се проведе за първи път в България  – Музикален Хакатон. Технологично състезание за разработване на проекти свързани с музиката и технологиите. Състезанието породи изключителен интерес и в рамките си бе посетено от над 100 участници и любопитни посетители. Близо 80 бяха регистрираните участници, 12 са разработените проекти, които успяха да впечатлят всички. Повече от вълнуващо е, че в Хакатона се включиха и участници от САЩ, Гърция, Португалия, Индия, Испания и Бразилия. Първото по рода си събитие в областта на музиката, технологиите и иновациите бе подкрепено от 11 организации спонсори и 22 организации партньори. Музикалният Хакатон се организатора от EduTechFlag в партньорство на Monthly Music Hackathon NYC, и се проведе в Софтуерния Университет.

Най-висок бе интересът на състезателите към категориите „Music Technologies, Apps & Innovations“ и „Music & Physics“ и „Music Visualizations & Harmony“.  Разработените проекти бяха класирани от журито в пет категории, като наградените отбори бяха 7 с награди осигурени от спонсорите на състезанието, като предизвикаха страхотен интерес. Сред идеите бяха музикални ябълки, мелодичен бамбук и тетрадка барабан, интересни състезателни технологично базирани игри и мобилни приложеия свързани с колекция от песни, които потребителите да отгатват. Интерес предизвика и проекта CLOUD SAMPLER, който е технология за певци, които могат да я използват при подготовката си преди изпълнение на сцена. Бяха разработени технологични проекти за създаване на музика в колаборация, чрез музикални инструменти, които всеки участник да добавя музикален инструмент. Най-голямата награда получи проектът „Samsara“, който бе класиран в категорията „Music Vision“, наградата е участие на Месечния Музикален Хакатон в Ню Йорк през 2017 г.

Всички ние бяхме свидетели, че за иновациите няма граници, че много малко е необходимо за създаване на проекти, които имат пазарен потенциал и могат да бъдат изключително успешни на световната сцена, когато срещата между обичащите музиката и технологиите създават приятелства и творят заедно.  Искрено благодарим на всички, които подкрепиха първото впечатляващо събитие в България, което обединява музиката и технологиите – състезателите, специалните гости, журито и всички приятели. Специално благодарим на спонсорите – PDS Petrotechnical, SoftUni, Евроком, Stagemasters, MakSoft, SoundNinja, Muzikalen.bg, Ubisoft, JTI Studio и Drooble.  Радваме се, че имаме нови приятели от САЩ, Гърция, Португалия, Индия, Испания и Бразилия. Очакваме всички на следващия 2-ри Музикален Хакатон – България, за който предстои да споделим.

Повече детайли за постиженията, проектите, специалните гости и страхотните моменти от състезанието са обявени на сайта и на FB страницата.


Европейска нощ на учените 2022 г.:


РЕКЛАМА:

***