Велислава Крумова, 16 г.: Аз, науката и технологиите

Автор: Велислава Крумова, 16 г., гр. Русе, участник в конкурса Refresh Girls, Европейска нощ на учените 2019

Какво е науката? Науката е обяснение за всяко нещо, което се случва. Всичко около нас е създадено благодарение на науката и, разбира се, на учените. Защо ме боли стомахът? Как да излекувам тази неспираща болка? Отговорът може да намерим чрез науката. Рядко можем да намерим въпрос, на който науката не може да отговори. Нека си помислим какъв щеше да бъде животът ни без науката. В момента нямаше да пиша това есе, защото едва ли щеше да има състезание, в което да се включа. Нямаше да мога да го изпратя по имейл, защото науката е в основата на технологиите. Едва ли щеше да има кой да го оцени, защото наука без учен, който да намери смисъл в нея, няма. Разнообразната храна, до която имаме достъп днес, нямаше да бъде толкова разпространена. Водата, която пием, щеше да е пълна с микроби и бактерии. Може би щяхме да живеем в пещери без интернет, без телефони, без пералня, без баня. Като цяло нямаше да се развиваме, а щяхме да стоим на едно място, да живеем по един и същ начин цял живот.

Всеки от нас започва пътя си към науката още от дете. От малки търсим обяснение за всичко, което се случва около нас. Например: защо вали, защо сезоните се редуват, защо има ден и нощ, и още много други. В училище се учим да четем, да смятаме и получаваме отговори на много въпроси чрез науката. Като по-големи трябва да се попитаме защо ни е нужна науката, как можем да помогнем за развитието ѝ или как си представяме науката след десет години.

Още от малка имам интерес към математиката. Като цяло предпочитам точните науки. Математиката е един безкраен свят, който може да намери обяснение за всичко. Ако трябва да съм честна, в седми клас интересът ми към биологията и лекарската професия се беше засилил, но след като не бях приета в биологична паралелка, този интерес бързо се изгуби. Всъщност паралелката, в която бях приета беше информатика. Всеки път, когато се сетя за това си казвам, че Господ си знае работата. Информатиката отвори очите ми за света, започнах да я изучавам с огромен интерес и с желание. През изминалата година успях да се класирам за международния кръг на състезанието „Математика и проектиране“ с проект, който изготвих с моя съученичка относно историята на логическите игри. През месец май се проведе финалният кръг в Москва, където завоювахме трето място и бронзов медал. Включихме се и в международната конференция „CompSystech’19”, която се проведе в Русенския университет. Сега работя над нещо по-интересно, а именно връзката между природата, редицата на Фибоначи и Златното сечение. Нямах представа, че в природата има толкова много математика. Всъщност бих казала, че всичко е свързано с математика и препоръчвам на всеки да открие много нови истини чрез нея.

Науката е портал към знанието. Благодарение на нея живеем в този толкова улеснен свят. Както бях споменала, науката е в основата на съществуването ни. Без нея нямаше да сме това, което сме сега. Нямаше да ги има технологиите, без които не можем и ден. За мен науката е богатство, което съм благодарна, че имам. Всеки изминал ден се убеждавам, че светът без наука е нищо. Да не забравяме, че науката ни дава отговори защо правим толкова естествени неща като мигане, хранене и така нататък. Накратко, мигаме, за да разпространим сълзи по цялата повърхност на окото и да го запазим от външни влияния; храним се, за да имаме енергия. Друга важна част от науката е езикознанието. Без да знаем английски, руски, испански или който и да е друг език, нямаше да разбираме какво се случва в другите страни, нямаше да имаме възможността да учим, живеем и работим в чужбина. Всяка част от науката е важна и не бива да бъде подценявана.


РЕКЛАМА:

***

Науката и технологиите не са спирали да се развиват. След десет години технологиите може да стигнат върха си. Може би ще имаме възможността да посещаваме виртуални класни стаи, може би най-накрая ще заменим тежките учебници с таблети, може би животът ни ще е още по-лесен. Науката ще се развива, ще открива нови светове, може и да ни отведе до нова планета, на която можем да живеем нормално. Разбира се, всичко си има време и не трябва да бързаме да открием всичко сега.

Никога не ни е в излишък малко познание в определена наука. В момента ми е от полза знанието във всяка една наука, за да напиша това есе. На ума никога не му омръзва да учи нови неща, защото щом спре, той започва да губи функциите си и умира. Ако не учим нови неща и оставаме със същите виждания за света, същите методи на действие и същите илюзии, че знаем всичко, оставаме една празна черупка, която е маловажна за тази огромна вселена. Можем да докажем на себе си, че можем всичко, защото „науката е слънце“.


Европейска нощ на учените 2022 г.: