Възрастта на бащата влияе на здравето на бебето

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Данни, събирани в продължение на десетилетие, документиращи живородените бебета в САЩ, показва връзка между възрастта на бащата и повишаването на редица рискове при раждането, включително ниско тегло и припадъци, според ново проучване на Медицинското училище към Университета Станфорд.

Данните предполагат дори, че възрастта на бащата може да повлияе на здравето и на майката по време на бременността и по-конкретно да повиши риска от развитие на диабет.

„Обикновено търсим фактори, свързани с майката, за да оценим рисковете при раждане, но това изследване показва, че да имаш здраво бебе е екипна работа и възрастта на бащата също допринася за здравето на бебето“, казва д-р Майкъл Айзенберг, професор по урология.

Данни за повече от 40 млн. раждания показват, че бебетата на бащи „в напреднала възраст“, което означава над 35 години, са с повишен риск от неблагоприятно развитие на обстоятелствата около раждането – ниско тегло, припадъци и необходимост от обдишване веднага след раждането.

В обобщение, колкото по-голяма е възрастта на бащата, толкова по-голям е рискът. Например, бебетата на мъже, които са над 45-годишни, са с 14% по-голям риск от преждевременно раждане, а бебетата на бащи на 50 и повече години са с 28% по-голяма вероятност да попаднат в интензивното отделение.


РЕКЛАМА:

***

През 2017 г. Айзенберг публикува изследване, което показва, че броят на по-възрастните бащи нараства. Сега, около 10% от бебетата имат бащи на възраст над 40 години, докато преди няколко десетилетия това е било така само за 4% от новородените.

За целите на настоящото изследване учените организирали информацията на базата на възрастта на бащата – по-млади от 25 години, от 25 до 34, 35 до 44, 45 до 55 и над 55 години – като взели предвид и други фактори, които може да окажат влияние, като расата, нивото на образование, семейното положение, тютюнопушене, достъп до грижи и възраст на майката.

Данните показали, че щом бащата навърши 35 години, се появява леко повишение в рисковете, а с всяка следваща година в ДНК на сперматозоидите му се появяват средно по 2 нови мутации.

В сравнение с бащите на възраст между 25 и 34 години (средната възраст за САЩ), бебетата, чиито бащи са на възраст над 45 години, били подложени на 14% по-висок риск от това да се наложи да бъдат приети в интензивното отделение, 14% – да се родят преждевременно, 18% – да страдат от припадъци и 14% по-голям риск да имат ниско тегло при раждането.

При бащи на възраст над 50 години, вероятността бебето им да се нуждае от обдишване при раждането се повишава с 10%, а вероятността да се нуждае от грижи в интензивното отделение е с 28% по-голяма.

„Много изненадващо беше, че изглежда има връзка между напредналата възраст на бащата и опасността майката да получи диабет по време на бременността“, казва Айзенберг. Партньорките на мъжете на възраст над 45 години били подложени на 28% по-висок риск от това, в сравнение с тези на бащи, които са на възраст между 25 и 34 години. Айзенберг изтъква, че все още биологичните механизми зад това са неясни, но може да имат връзка с плацентата.

Превод: Росица Ташкова

Източник: Stanford Medicine

Статия от сп. „Българска наука и медицина“, бр. 11. Открийте всички статии от броя тук.