Устройство идентифицира песни по мозъчните вълни на хората

Изкуственият интелект (ИИ) се е научил да идентифицира песните, които човек слуша, само по неговите мозъчни показатели.

Дерек Ломас от Техническия университет в Делфт (Холандия) и колегите му проведоха експеримент с 20 души, слушащи 12 песни през слушалки. Доброволците направиха това с вързани очи в слабо осветена стая, за да се минимизира така ефекта на другите им сетива върху резултатите.
Мозъчните вълни на всеки човек са записани с помощта на специална капачка за електроенцефалография (ЕЕГ), която засича електрическата активност.

Показателите от ЕЕГ от всеки човек бяха разделени на къси сегменти и използвани заедно със съответния музикален клип за обучение на ИИ да разпознава модели между двете. След това ИИ беше тестван върху невидими части от данните, идентифицирайки песни с точност от 85%.
Но софтуерът се затруднява, ако е обучен на ЕЕГ данни от един човек и след това се опитва да идентифицира песен, когато някой друг я слуша. Точността при такива тестове вече спада до под 10% (CODS COMAD2021,  doi.org/frks).

Изследователите вярват, че това се дължи на естетическата реакция на всеки човек към дадена песен, която е уникална, и хората са склонни да се фокусират върху различни елементи на музиката по време на такова обучение. В крайна сметка обаче те имат за цел да идентифицират аспектите на ЕЕГ реакциите към музиката, които са общи за всички хора.
Ломас се надява, че това ще допринесе за разбирането на човешкия мозък, както и ще увеличи знанията ни за това как и защо хората се увличат по музиката.

„Мисля, че е наистина провокативно да мислим за това как комбинацията от машинно обучение и данни с висока честота от ЕЕГ могат да бъдат комбинирани, за да донесат прозрения във вълнуващите емоционални преживявания, но също така и за да разберем какво точно се случва в главата ви“, казва той.
Музиката в крайна сметка е „просто колебания на напрежението“, казва Ломас. „А това е същото както и при ЕЕГ.“


РЕКЛАМА:

***

Източник: New Scientist Magazine
Превод: Радослав Тодоров


Европейска нощ на учените 2022 г.: