Технологии 

Какво е усложнение на часовникарски език? Усложнения в часовниците

Усложнение е всяка функция на часовника, различна от показване на времето. Усложненията могат да варират от много прости и обичайни до изключително редки произведения на високото часовникарство, които съчетават множество функции и могат да отнемат години, за да бъдат създадени.

Функцията „дата” е най-простото усложнение. Има четири основни разновидности на представяне на датата. Първият е прозорец за датата. При някои часовници цветът на номерата се редува между червено и черно, което се нарича „Казино“. Вторият вариант е голяма дата. Този начин позволява много по-голям изглед на датата и е значително по-четлив от традиционния прозорец за дата. Вариантът понякога има два прозореца,  левият от които показва от 0-3, а десният прозорец показва от 0-9. По рядък случай на представяне е показалец за дата, където централна стрелка обикновено с форма на полумесец в края, сочи към датата по външната периферия на циферблата, където е разположен кръгът с числата от 1 до 31. Датата в спомагателен циферблат е друга разновидност. Датата е представена в отделен малък подциферблат и най-често се комбинира и с други усложнения. Други форми на часовници с дата включват комбинацията ден-дата (Day-Date), т.е добавяне на деня от седмицата към показанието за дата. В зависимост от модела и калибъра на механизма, обикновено се настройва с помощта на короната, като придвижването й в едната посока променя деня, а в другата посока променя датата. Може да се настрои и с помощта на малък вдлъбнат бутон отстрани на корпуса. Тройният календар, наричан още „пълен календар“, е по-сложното разработване на показването на дата, добавяйки не само ден от седмицата, но и месец на годината. Функцията „вечен календар” (Perpetual Calendar) е най-сложният тип календарна функция, която съществува при часовниците, което прави самия часовник по-скъп и по-рядко срещан. Вечният календар представлява програмиран календар с години напред, който отчита високосните години и месеците с 30 дни, като по този начин датата винаги е точна, независимо от разликата в броя на дните при някои месеци. Годишният календар (Annual Calendar) е междинно усложнение между вечен календар и троен календар. Механизмът не е планиран да взема под внимание високосните години и така разликата в дните ще трябва да се коригира ръчно в началото на месец март. Часовниците с функция „уравнение на времето” (Equation of Time – EOT) са абсолютният връх на календарните часовници. Това усложнение включва всички характеристики на стандартен вечен календар с една допълнителна функция: измерването в минути на разликата между календарното време и действителното слънчево време.

След датата, функцията „хронограф” е най-често срещаното допълнение в часовниците. Те също имат разновидности в представянето и сложността. Единият вид е хронограф с един бутон (или Monopoussoir), като разликата между хронограф с един и два бутона е, че моделът с един бутон не може да измерва прекъснатите времеви интервали. По-сложен е т.нар „Flyback Chronograph” (или Retour-En-Vol). Той е специално проектиран така, че когато се натисне втори бутон, докато хронографът работи, всички броячи се нулират и веднага започват отново от нула. Тази функция е създадена първоначално за пилоти, чиято точност е необходима за точна навигация.

Също сложен вид е Split-seconds Chronograph (Rattrapante). Лесно е да се каже от пръв поглед дали часовник има хронограф с разделени секунди (Split-seconds Chronograph).  Тогава часовникът има три бутона на корпуса, като единият обикновено е от лявата страна, а другите два са стандартно от дясната. Също така часовникът има две секундни стрелки на хронографа, една над друга. Хронографът с разделени секунди се използва за случаите, когато различни събития започват, но не завършват заедно. При  стартирана стрелката на хронографа, се натиска бутона за разделяне на секунди, когато приключи първото събитие. След като прочетете междинното време, второто натискане на бутона го кара да се изравнява с първата стрелка и двете продължават движението си заедно. В края на второто събитие стрелката с разделени секунди се спира отново, за да прочете това второ междинно време и т.н. В края на последното наблюдавано събитие двете стрелки могат да бъдат спрени и да бъдат върнати на нула.

Едно усложнение в часовниците, предназначено за пътуващите хора това е двойното часово време. Започвайки с най-простия вариант, макар и да не е техническо усложнение, това е часовник, който съдържа два отделни механизма, като всеки тече със свой собствен източник на енергия и всеки може да бъде настроен на независим от другия час. При часовниците с функция „Dual Time” и двата дисплея се задвижват от един и същ механизъм. При функцията „GMT” (Greenwich Mean Time), часовникът показва две или повече часови зони. GMT с независима часова стрелка е по-нататъшно развитие на функцията. Това, което я прави различна, е, че основната часова стрелка се настройва независимо от 24-часовата стрелка, което напълно променя функционалността на часовника. Функцията „световно време” (World Time Zone) има въртящ се вътрешен безел с 24-часов дисплей, част от механизма на часовника, и външен безел, в който са изброени големите градове във всяка от 24-те времеви зони. Външният безел се настройва от потребителя, а вътрешният, разграфен на 24, прави една пълно завъртане на ден.

Има и няколко по-сложни функции при аналоговите часовници, които присъстват при по-скъпите модели.

Функцията „Лунна фаза” (Moonphase) освен функционална е също естетично приятна особеност в часовника. Усложнението за лунната фаза показва дали е пълнолуние, половин, четвърт или новолуние. Първоначално е била използвана предимно от моряци, за да измерва приливите, но днес е част от някои елегантни модели, придаваща им луксозен външен вид.
Алармена функция може да се открие при ръчни, автоматични и кварцови механизми. Времето за аларма може да се зададе независимо от основното време, за да напомни на потребителя за дадено събитие. Тук не става дума за алармите в дигиталните часовници, а в тези със стрелки, където изграждането на механизъм с аларма е доста по-сложно.

Минутният репетир е също звукова функция, която се активира с лостче отстрани на корпуса и издава звуков сигнал на определен интервал. Това е било доста често усложнение за джобните часовници през 18-ти и 19-ти век, а сега механизъм с такава функция се влага в скъпите ръчни часовници на марките от най-висок клас.

Турбийонът (Tourbillon), изобретен от Бреге, подобрява баланса на часовника, премахва отклоненията в точността, причинени от гравитацията и променящите се позиции на часовника. Той често се оценява като характеристика на висококачествените луксозни  часовници. Турбийонът не е масова, а рядко срещана функция и изисква огромно количество време и умения за конструиране, по тази причина се среща единствено в скъпите инструменти за време.

Това са в общи линии най-честите и атрактивни усложнения в характеристиките на часовниците. Разбира се, всяка една допълнителна функция със съответното ниво на сложност, внася допълнителен елемент и в цената на съответния модел.

Часовници от ProTime-Bg.com

avatar
  Subscribe  
Извести ме

Related posts