Ужасяващ клиничен случай показва защо да се откажем от клечките за уши

Автор: Peter Dockrill, ScienceAlert

Ако ви трябва още една причина да спрете да използвате клечки за уши, историята на този човек би трябвало да ви откаже окончателно.

В наскоро публикуван медицински доклад, лекари описват как един, иначе здрав, 31-годишен мъж постъпил в спешното отделение с линейка, след като припаднал.

При пристигането си, той страдал от припадъци, бил объркан, сънлив и с променено съзнание.

По-късно той разказал, че е имал главоболие и гадене през последните дни, и не можел да запомня имена. Освен всичко това, пациентът признал, че е изпитвал „спорадична болка в лявото ухо и загуба на слуха“ през последните пет години.


РЕКЛАМА:

***

Когато лекарите погледнали черепа на пациента чрез скенер, те открили изпълнени с гной абсцеси в тъканта, обграждаща мозъка му, а секретът от едното му ухо разкрило виновника за инфекцията – патогенът Pseudomonas aeruginosa.

В този случай, лекарите мислят, че бактерията е виновна за състоянието на пациента, наречено некротизиращ външен отит, който засяга тъканта във външния слухов канал.

Но как тази бактерия се е промъкнала в черепа на мъжа?

Преглед на ушния канал на пациента подсказва вероятния отговор: частица от клечка за уши, която била заседнала в главата на мъжа неизвестно дълго време – вероятно години, ако се вземат предвид ранните симптоми като главоболие и загуба на слуха.

Опасността от инфекции, развиващите се поради чужди тела, заседнали във външния ушен канал, е рисков фактор за външен отит (възпаление на ушния канал, още наричано „ухо на плувеца“), но досега не е бил описван случай, в който те да предизвикат некротизиращ външен отит.

За щастие, премахването на парчето от клечка за уши и огромно количество антибиотици, които пациентът приемал в продължение на 8 седмици, излекували инфекцията и сериозните неврологични проблеми отшумели.

„Най-важното е, че той вече не използва клечки за уши, за да ги почиства!“, казват лекарите.

Те споделят, че преживяването на пациента е последното доказателство, че хората не бива да слагат неща в ушите си, дори намерението им да е просто да ги почистят (което изобщо не е необходимо да става чрез клечки).

„Употребата на клечки за уши е често срещана и отдавна се знае, че причинява редица здравословни проблеми, включително травма, перфорация на тъпанчевата мембрана, натъпкване на ушната кал още по-навътре, инфекции и оставане на памука от клечката вътре в ухото“, се пише в доклада.

Случаят е описан в BMJ Case Reports.

Превод: Росица Ташкова


Европейска нощ на учените 2022 г.: