Здраве 

Жена погълнала дъгата на своите брекети преди 10 години без да знае това

30-годишна жена потърсила помощ в болница „Сър Чарлз Гарднър“, Западна Австралия, оплаквайки се от непоносими стомашни болки. Анализирането на причината за нейното състояние затруднило лекарите. Те направили кръвни изследвания с цел да открият индикация за инфекция в белите кръвни телца, но наличие на такава нямало. Доктор Талия Шепърд –един от ангажираните лекари със случая, споделя, че са проверили функцията на бъбреците и черния дроб, за да са разберат дали проблемът не е засегнал и други органи. Те функционирали в рамките на нормалното.

Жената, потърсила помощ, не се била подлагала на операция в близките години, затова нямало опасност някой хирург от невнимание да е оставил нещо в тялото ѝ. Тази практика е доста честа. При допитване през 2013, проведено от неправителствената организация The Joint Commission се установява, че в период от седем години 770 предмета били забравени от хирурзи в телата на техните пациенти. Оставените предмети като марля, кърпи и дори части от инструменти, могат да причинят многобройни здравни проблеми и дори да доведат до смърт.

След като жената се подложила на компютърна томография, причината за нейните мъки се разкрила. Тънка тел пробождала червата на пациентката. Всички били изумени от намереното. Шепърд обяснява, че е често срещано хората да поглъщат рибни кости, които засягат по някакъв начин червата, но плътността на погълнатия от жената предмет показвала, че той е метален. Преди десет години потърпевшата носела брекети и някак си е глътнала една от телчиците.

Това не е най-странното нещо, намирано от лекари. В гугъл търсачката можете да се натъкнете на хора, погълнали ключодържатели на Спондж Боб Квадратни гащи, LED лампи и други. Но случаят на 31-годишната жена е уникален с това, че до този момент телта не предизвикала никакви оплаквания, като се има предвид, че храносмилателният тракт води началото си от устната кухина и металната пластинка е могла да се закачи на много места и да предизвика инфекция. Повечето хора отиват в болница веднага след като чуждото тяло попадне в организма им или при навлизане в стомаха, където би предизвикало най-големи поражения, но пластинката останала в храносмилателната система на жената цяло десетилетие.

Накрая хирурзите извадили частта от брекетите, която притеснявала жената. Тя се оправила и продължила живота си, възстановявайки се от операцията.

Превод: Лаура Сани

Източник: Popular Science

avatar
  Subscribe  
Извести ме

Related posts