Направи дарение на училище!
През седмиците около началото на социалната изолация празните рафтове на супермаркетите, без тестени изделия, ориз и брашно, поради паническо купуване, предизвикаха опасенията на обществото относно възможността да остане без храна.
Австралийските фермери успокояват потребителите, уверявайки ги, че страната им произвежда достатъчно храна, за да изхрани три пъти населението си. Дали обаче това твърдение ще остане вярно след десет до двадесет години в една страна, силно засегната от изменението на климата?
Отговорът е да. Ако сме подготвени за това и ако има постоянно финансиране за намирането на решения за увеличаване на добивите.
„Учените правят всичко възможно, като участват в глобални, интердисциплинарни усилия за намирането на начини за увеличаване на производството на култури при бъдещи условия с изменен климат. По същество трябва да удвоим производството на основни зърнени култури преди 2050 г., за да осигурим желаната достъпност до храни за бързо растящото световно население“, казва професорът от ANU Робърт Фърбанк от ARC Център за съвършенство в транслационната фотосинтеза (CoETP).
„Подобно е на намирането на вирусна ваксина, която да предотврати пандемия. Това не се случва за една нощ. Знаем, че селското стопанство на Австралия ще бъде една област, която ще бъде най-силно засегната от климатичните крайности. Затова се подготвяме да осигурим кутия с инструменти за растителни иновации, готови да гарантират глобалната продоволствена сигурност след десетилетие или повече, но за да направим това, се нуждаем от финансиране на научните изследвания, за да продължим“, казва професор Фърбанк.
Няколко примера за тези иновативни решения бяха публикувани наскоро в специален брой на тема „Иновации в продоволствената сигурност на селското стопанство“ в сп. Journal of Experimental Botany, включително пет ревюта и пет научни статии.
Редакторът на специалния брой, професорът от АНУ Джон Еванс, казва, че тази публикация подчертава широко разпространеното мнение, че подобряването на фотосинтезата – процесът, чрез който растенията превръщат слънчевата светлина, водата и CO2 в органична материя – е нов начин за увеличаване и развиване на растениевъдство.
„Ние работим за подобряване на фотосинтезата по различни линии, както показват статиите, включени в този специален брой, от намирането на сортове култури, които се нуждаят от по-малко вода, до оптимизирането на части от процеса с цел улавяне на повече въглероден диоксид и слънчева светлина. Знаем, че имаме забавяне с поне десетилетие в намирането на тези решения за животновъдите и фермерите, така че трябва да започнем да разработваме нови възможности сега, преди да е станало твърде късно“ казва проф. Еванс, главен изследовател на CoETP.
Специалният брой включва изследователски решения, които варират от традиционните подходи за развъждане до амбициозни проекти за генно инженерство, използвайки напълно различни цели на технологичния спектър; от роботи трактори, до синтетична биология.
Всички тези усилия са насочени към намиране на начини да се направят културите по-устойчиви на суша и екстремни климатични условия и да бъдат по-ефективни при използването на земя и торове.
„Нашите изследвания допринасят за осигуряването на продоволствена сигурност в глобален контекст и хората често питат какво общо има това с австралийските фермери и отговорът ми е – всичко. Освен факта, че икономиката и селското стопанство са взаимно свързани, ако австралийските фермери имат по-продуктивен и устойчив сорт култури, те са в състояние да планират бъдещето, което се превръща в по-добър агробизнес и в същото време гарантира глобална сигурност в целия свят“, казва професор Фърбанк.
Това изследване е финансирано от ARC Център за съвършенство в транслационната фотосинтеза (CoETP) на Австралийския изследователски съвет (ARC), ръководен от Австралийския национален университет, който има за цел да подобри процеса на фотосинтеза, за да увеличи производството на основни хранителни култури като сорго, пшеница и ориз.
Специалният брой на Journal of Experimental Botany относно иновациите в селското стопанство за продоволствена сигурност (том 71, брой 7, 6 април 2020 г.) е достъпен за разглеждане онлайн на този адрес: https://academic.oup.com/jxb/issue/71/7
Източник: sciencedaily
Превод: Радослав Тодоров