Софийски фестивал на науката 2018

Защо умни хора вярват в глупости? Да се страхуваме ли от изкуствения интелект? Възможна ли е грипна пандемия днес? Какво е общото между математиката и семейство Симпсън?

От Антарктика до Марс, тази година Софийският фестивал на науката представя над 80 учени от 17 държави.

Науката на любовта, интернет на зомбитата, квантови компютри, какво е да имаш тяло на робот, да оперираш сърцето на новородено, да спечелиш Нобелова награда…

 

Вижте цялата програма от 10 до 13 май в София Тех Парк

Не пропускайте…

30 години в Антарктика

Какво общо имат Акага, Николай Гяуров и Райна Княгиня с пингвините и пощенски клон 1090 на Български пощи? Срещнете се с три от големите имена сред полярните изследователи!


РЕКЛАМА:

***

 

Най-южният свят

Една история за сняг, хора, кучета и наука. Не пропускайте вълнуващия разказ на Питър Маркис, който през последните 20 години ръководи медицинското звено на Британската антарктическа служба.

 

Изкуствен интелект в огледалния свят

През следващите десетилетия изкуственият интелект ще предизвика обществени трансформации, които отдавна са предсказани в научната фантастика, но едва сега започват да изглеждат възможни.

 

Да си популярен или да си смирен – това ли е въпросът?

Вдъхновяваща среща-разговор за смисъла на медицината и смелия път на проф. Фердинанд Валденбергер, един от водещите кардиохирурзи в Европа.

 

От теореми до серуми, от криптология до космология и… Семейство Симпсън

Един от най-известните в света автори на научна литература Саймън Сингх ви кани на специално пътуване в света на бестселърите, които е написал през последните две десетилетия.

 

100 години състезание с грипа

Грипът може да убива, и то много бързо, покосявайки десетки милиони. Възможна ли е грипната пандемия днес? Добре въоръжени ли сме за битката с грипа?

 

Интернет на зомбитата

Собствениците на десетки милиони компютри и телефони не подозират какво правят умните им устройства в “свободното” си време.

 

Квантовите компютри – поглед отвъд границите на възможното

Историята на квантовите компютри от Файнман до наши дни, досегашните успехи и неуспехи, перспективите за тяхното построяване и задачите, които могат да решат.

 

Наномедицина

Нанотехнологиите навлизат в комуникациите, компютрите и автомобилите ни. А дали навлизането им в медицината ще ни осигури магията, за която мечтаем?

 

Детската хирургия и вдъхновението

Британският лекар Рос Фишър е консултант по детска хирургия, който развива силен интерес към детската онкологична хирургия и справянето с емоционални травми.

 

Астронавтът

Мечтали ли сте да срещнете астронавт на НАСА? Не мечтайте повече, защото Софийски фестивал на науката ви дава възможност да се запознаете с астронавта на НАСА д-р Ричард Линехан.

 

Кой каза нърд?

Един от най-популярните британски научни журналисти и водещ на BBC д-р Куентин Купър ще разкрие първоизточника на стереотипите за имиджа на учените.

 

Науката ще спаси света

На сцената в София се качва “роботското тяло” на футуриста и нанотехнолог Рои Цезана, което той ще управлява с жива връзка от САЩ.

 

Ръкописно криминале

Какви тайни крие почеркът на даден човек и как специалистите могат да видят в него много повече, отколкото ни се струва възможно на пръв поглед?

 

Опасно привличане – науката на любовта

Целувка. Флирт. Любов. Важни моменти в човешкия живот, нали? Но какво различава ромеовците от отблъскващите профили в приложението “Тиндър”? Програмирани ли сме да бъдем моногамни?

 

Защо умни хора вярват в глупости?

Защо интелигентни хора се подвеждат по глупави идеи? Как е възможно умните да вярват в абсурдни неща? Причините са толкова много, че глупостта ни се струва като нормално човешко поведение.

 

Как работи мозъкът?

Как една снимка е успяла да намали драстично разходите за почистване на цяло летище? Коя е думата, която може да удвои броя на хората, склонни да дарят орган?

 

Национален финал на „Лаборатория за слава FameLab“ 2018

Колко конски сили има магарето? Колко възрастни са възрастните стволови клетки? Защо понякога нещата ни “изскачат от ума”? Какво мислят бебетата?


Европейска нощ на учените 2022 г.: