Промените в климата влошават алергиите

Защо поленът кара някои хора да кихат? Консумирането на мед ще ви помогне ли срещу алергиите? И какво общо има жегата с това?

Когато едно дърво много обича друго, то отделя прашец, за да го оплоди, както и всички други дървета, които се случат да са наоколо (знаете как е). Но когато поленът започне да се разпространява с вятъра, вие вероятно не си мислите за чудото на размножаването на дърветата, а се ужасявате от алергиите, които го придружават.

Причината, поради която поленът кара някои хора да кихат и да имат хрема е, че имунната им система го атакува като паразит, казва Leonard Bielory, професор и алерголог в Rutgers University Center of Environmental Prediction.

Това е така, защото имунната система на някои хора разпознава белтъчните последователности в поленовите молекули като белтъчните последователности в паразитите. Когато това се случи, техните тела се опитват да изхвърлят „паразитa“, чрез кихане и други симптоми. Тази атака към полена, казва Bielory, „е реакцията, която наричаме алергия“.


РЕКЛАМА:

***

Фактът, че телата на някои хора реагират така, е малко странен, тъй като поленът „до известна степен е безвреден“, казва той. Нашата имунна система „наистина не би трябвало да реагира, защото поленът не е нищо повече от репродуктивния компонент на мъжките растения.“

Толкова е горещо тук

Първите сведения за алергии към полен са от времето на Индустриалната революция. Дали това означава, че алергиите се причиняват от замърсяването на околната среда, нови видове диети или промени в хигиената, не е ясно. Това, което е сигурно е, че промените в климата са съвременник на поленовите алергии, пише Чарлз Шмид в издание на Environmental Health Perspectives.

„Когато са изложени на по-висока температура и по-високи нива на въглероден диоксид, растенията стават по-мощни и отделят повече полен, отколкото иначе биха“, пише Шмид.

Повишаващите се температури в някои райони, като северните Съединени щати, удължават периодите, през които растенията отделят полен. Комбинираният ефект от повишаващите се температури и повечето въглероден диоксид означава, че количеството полен във въздуха се увеличава и ще продължава да се увеличава, тъй като промените в климата се задълбочават. (Според проучване, представено от Bielory, количеството на полена може да се удвои до 2040.)

Това са лоши новини не само за хора, които имат алергии, но също и за хора, които нямат.

„Общо взето, колкото по-дълго сте изложени на алерген, толкова по-вероятно е да станете чувствителни към него“ казва Bielory. Хората, които имат поленови алергии, може да изпитат засилване на симптомите, а хора, които нямат алергии към полен – може да се алергизират.

Вече, пише Шмид, „има доказателства, показващи, че разпространението на сенната хрема се увеличава в много части на света.“

Помага ли медът?

С нарастването на броя на страдащите от алергии е разбираемо, че хората започват да търсят природни начини да облекчат симптомите си. Някои твърдят, че консумирането на мед ще ви създаде устойчивост, защото съдържа полен.

 

Текст под снимка – Пчелар събира мед за продаване като здравословна храна в Ню Мексико. Той, обаче, няма да излекува алергиите ви. Снимка – Марта Купър.

Но както Рейчъл Грос посочва в Слейт, тази теория е просто захаросана купчина лъжи, най-вече, защото поленът, който ни кара да кихаме не идва от цветята.

През пролетта поленът, който алергизира хората идва от дърветата. През лятото алергичните реакции се причиняват от полените на тревните растения, а през края на лятото и началото на есента, хората страдат от отделящите полен плевели – особено амброзията, която се е разпространила от Съединените щати до Европа и Изтока.

В действителност естествените начини да се справим с алергиите (когато вече сме ги развили) към цветния прашец са да поддържаме високо ниво на лична хигиена, да държим прозорците затворени и да излизаме на открито, когато количеството на полен е по-ниско, например след дъжд. Ако симптомите ви са тежки, взимайте противоалергични лекарства или се посъветвайте с алерголог.

 

Превод: Марина Цачева

Източник: National Geographic


Европейска нощ на учените 2022 г.: