Някои го предпочитат леденостудено

Потапянето на тялото в студена вода стимулира отделянето на коктейл от ободряващи вещества.

“Това е като да натиснете Control-Alt-Delete на компютъра“, казва Кет Пендълтън. „Когато съм във водата, съм толкова фокусирана върху тялото си, мозъкът ми се изключва. Така оставаме само аз и плуването.“
Пендълтън е опитен плувец от Мертир Тидфил (Великобритания) и е по-издръжлива от повечето плувци.
През 2020 г., пет години след като откри, че няма нищо против да плува в много студена вода, тя стана първият човек, който плува на една миля отвъд антарктическата окръжност.

Тя обаче далеч не е сама в ентусиазма си за плуване в студена вода. Благодарение на медийните съобщения за ползите за психичното здраве от леденото потапяне и затварянето на басейните поради covid-19, нарастващият брой на ентусиастите сега се съсредоточава към реките, езерата и морето – места, някога посещавани през зимата само от шепа доста жилави целогодишни плувци.

Около 7,5 милиона души плуват на открито само във Великобритания, като все повече от тях плуват и през зимата. Трудно е да се получат глобални данни за това, но Международната асоциация за плуване през зимата е отбелязала бум сред регистрираните зимни плувци по света, дори в Китай, Русия и Финландия, където температурата на водата може да падне до под 0°C.
Но има ли нещо по-голямо от радостта от това да си сред природата, съчетана с извратената еуфория от предизвикателството срещу студа?

Според последното изследване отговорът е: Може би.
Последните проучвания започнаха да разкриват доказателства, че потапянето в студена вода може да премахне стреса и депресията и да помогне за справяне с автоимунните заболявания. Може дори да се включи в хибернационен механизъм, характерен за всички бозайници, за да защити мозъка, като потенциално предлага нови лечения за деменция.


РЕКЛАМА:

***

Цялата статия и много други можете да прочетете в новия Брой 144
Подаряваме ви първите 8 текста от брой 144 тук>>


Европейска нощ на учените 2022 г.: